(Helgelendingen)

[Nordlys] Til sammen har FHI har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene.

– Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Ifølge FHI er åtte kommuner i Rogaland berørt, samt sju i Vestland. Det er foreløpig ikke kjent hvilke kommuner dette gjelder.

Slik er fordelingen i de andre fylkene: Agder (4), Innlandet (5), Møre og Romsdal (3), Nordland (4), Oslo (1), Troms og Finnmark (7), Trøndelag (7), Vestfold og Telemark (5) og Viken (18).

Ber alle teste seg

Kommunene det gjelder, er spredt over samtlige fylker i Norge. Tromsø kommune tester alle passasjerer som oppholder seg i kommunen.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune oppfordrer alle passasjerer på siste seilas til å teste seg for koronasmitte.

– Vi ber også passasjerer fra seilasene som oppholder seg i andre kommuner enn der de er folkeregistrert, om å ta kontakt med kommunen hvor de oppholder seg for å informere om at de er i karantene i kommunen. Da kan de også få råd fra den lokale kommunehelsetjenesten der de er, sier Vold.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sa at de fremdeles ikke har fått kontakt med 20 av passasjerene fra den siste seilasen til Hurtigruten.

Ytterligere to ansatte smittet

På en pressekonferanse lørdag kveld kom det fram at ytterligere to personer er smittet. Så langt har dermed 35 av de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen testet positivt for koronaviruset.

31 av dem har ikke hatt symptomer, opplyste Hurtigruten-direktør Daniel Skjeldam på en pressekonferanse lørdag.

33 av de smittede har filippinsk bakgrunn, mens de to øvrige er fra Norge og Tyskland.

– Én av hypotesene som vi har, er at smitten har kommet med en av våre besetninger fra Filipinene. Ytterligere smittesporing må vi gjøre før vi kan vite det med sikkerhet, sa Skjeldam på pressekonferansen.

Fire innlagt

På onsdag fikk én passasjer påvist smitte etter en tur på skipet i forrige uke.

De som var på MS Roald Amundsen mellom 17. til 31. juli, må i karantene i ti dager. Karantenen gjelder fra man gikk av skipet.

– Smitte på denne typen cruiseskip er alvorlig, og vi jobber nå med å sikre at passasjerer og mannskap blir ivaretatt av helsetjeneste og kommunehelsetjeneste, sier Vold.

Fire av de smittede besetningsmedlemmene ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fredag.

Den ene seilasen var fra 17. til 24. juli, mens den andre varte fra 25. til 31. juli. Seilasene hadde samme besetning, men forskjellige passasjerer.