Gå til sidens hovedinnhold

Alstahaug utsetter vaksinering med AstraZeneca-vaksine

Kommuneledelsen valgte onsdag å sette vaksinetypen på pause. Ikke lenge etter opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) at de stopper å sende ut vaksinen til kommunene.

– I lys av dagens medieoppslag gjeldende AstraZeneca-vaksinen, utsetter Alstahaug kommune dagens planlagte vaksinering med denne vaksinetypen til neste uke, eller til eventuell annen informasjon fra FHI foreligger, heter det i pressemeldingen.

Bakgrunnen opplyses å være bekymringsverdige meldinger fra Danmark, der flere har meldt om mulige alvorlige bivirkninger. Som følge at dette stoppet Danmark vaksinering med AstraZenica-typen i to uker.

– Alstahaug kommune utsetter vaksinering inntil det foreligger mer informasjon fra Folkehelseinstituttet. Kommunen vil legge ut mer om dette så snart vi vet mer om situasjonen, heter det videre i pressemeldingen.

Litt over klokken 14 holdt FHI, ved smitteverndirektør Geir Bukholm, pressekonferanse. Der opplyste de at det blir nasjonal stopp i vaksinering med AstraZenica.

– På grunn av bivirkningene om dødsfall fra Danmark som følge av blodpropp etter å ha fått vaksinen, velger vi å sette AstraZeneca på pause.

Bukholm opplyste at Legemiddelverket har igangsatt undersøkelser av vaksinen, og at pausen vil medføre forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet.

Kjøper seg tid

Kommuneoverlege Kirsten Toft sier til iSandnessjøen at man nå ser an situasjonen, og kjøper seg litt mer tid ved å utsette vaksineringen av innbyggerne til neste uke.

PS: Intervjuet med kommuneoverlege Toft ble gjort før FHIs pressekonferanse klokken 14.

– Vi landet på den avgjørelsen fordi vi syns det er ubehagelig når det er usikkerhet i befolkningen. Vi har allerede fått telefoner fra folk som er bekymret. Og når AstraZenica-vaksinen tåler å stå til neste uke, så har vi valgt å pause vaksineringen, sier hun.

I dag har Alstahaug rundt 100 doser med AstraZenica-vaksine klare til å settes.

– Det er viktig å si at man ikke skal være bekymret selv om man har fått den vaksinetypen. AstraZenica-vaksinen har vært gjennom grundige studier og testing, så den skal være like trygg som de øvrige vaksinene. Foreløpig er dette er usikre observasjoner fra Danmark – enn så lenge – men det er viktig at man følger dette opp.

Toft sier at det er flere av Alstahaugs innbyggere som har fått vaksinen, men at man ikke har planer om ytterligere oppfølging av disse på nåværende tidspunkt.

Så sent som onsdag var det innbyggere i Alstahaug som fikk AstraZenica-vaksine.

– Denne uken hadde vi mange vaksiner som skulle settes, og i og med at skjærtorsdag kommer om tre ukers tid, så satte man noen doser med både Phizer og AstraZenica-vaksine i går (onsdag), sier Toft.

Les også

Har startet massevaksineringen i Kulturbadet: – Det går sakte, men alle skal få beskjed

Flere land pauser vaksinering

Det er distribuert 127.400 doser av AstraZeneca-vaksinen i Norge, viser FHIs oversikt.

Tidligere ble ikke vaksinen anbefalt til personer over 65 år, fordi det fantes få studier på aldersgruppen og det var spørsmål rundt beskyttelsen vaksinen ga. Men nye og lovende studier førte til at Sverige og Tyskland igangsatte vaksinering av de over 65, før Danmark og Norge fulgte på.

Nå har land som Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg – i tillegg til Danmark – stoppet vaksineringen midlertidig.

Onsdag kom også en ny rapport fra legemiddelindustrien som viser at Pfizer-vaksinen trolig er enda mer effektiv enn tidligere antatt, med 97 prosents beskyttelse mot covid-19-viruset. Det melder NTB.

Les også

Solveig (90) fikk tuberkulose som femåring og ble sendt bort fra familien i tre år: – Jeg husker at jeg skrek mye

Kommentarer til denne saken