– Det er mange som har høyt blodtrykk. Noen har det allerede under kontroll og tar blodtrykksmedisin, men det er nok også mange som ikke kjenner til det.
– Det at vi nå tilbyr blodtrykksmåling, er er lavterskel tilbud der folk kan måle blodtrykket her, og vi kan se om det er noe unormalt ved det. Skulle det være behov for det, må vedkommende selv ta kontakt med fastlegen sin for videre oppfølging.
Det sier Bruno Rosa, daglig leder ved Apotek 1 i Sandnessjøen, som har begynt med prosjektet. Apotek 1 i Mosjøen skal etter hvert i gang med samme prosjekt.
– Vi driver ikke med diagnostisering, men har kompetanse knyttet til dette og kan avlaste legekontorene noe, fortsetter han.
Apoteket er en av til sammen 60 butikker i den aktuelle kjeden som nå tester ut det å tilby blodtrykksmåling til sine kunder.
– Flere steder i Europa er dette et vanlig tilbud ved apotekene. Det er også vanlig at det tilbys andre, enkle helsetjenester, da det er autorisert helsepersonell som jobber i apotekene, og kompetansen godt kan utnyttes bedre.
– Her, i Norge, tilbyr vi for eksempel vaksine og veiledning knyttet til medisinene kundene bruker, forteller Rosa.
For å kunne få blodtrykket målt ved Apoteket, må en være fylt 16 år. Resultatene journalføres digitalt, og det er ens eget ansvar å videreformidle disse til fastlegen.
Blodtrykk
Blodtrykket er det trykket som blodet utøver mot veggen i blodkarene, når det strømmer gjennom disse. Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket, altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene). Det er dette blodtrykket som måles på legekontoret.
Blodtrykket angis med to tall atskilt av en skråstrek. Overtrykket er trykket i arteriene når hjertet trekker seg sammen og skyver ut blod, og kalles også det systoliske trykket. Undertrykket er trykket i arteriene mellom hjerteslagene, altså når hjertet hviler. Dette trykket kaller vi det diastoliske trykket. Et blodtrykk på 150/90 betyr altså at trykket er 150 når hjertet trekker seg sammen, og 90 når hjertet hviler.
Ideelt sett skal blodtrykket ligge omkring 120/80 hos en voksen person. Hos de fleste vil det bli høyere med alderen. Når overtrykket blir 140-150 eller undertrykket blir 90-100 kaller man det mild hypertensjon. Dersom overtrykket er 160-180, eller undertrykket er 100-110, kalles det moderat hypertensjon. Ytterligere høyere trykk kalles alvorlig hypertensjon. Moderat og alvorlig hypertensjon skal nesten alltid behandles med blodtrykksmedisiner.
Blodtrykket stiger og synker raskt når vi er i aktivitet. Før blodtrykksmåling skal du derfor sitte i ro i minst 10 minutter, helst lengre. Kaffe kan øke blodtrykket, og du bør ikke drikke kaffe i timene før en blodtrykksmåling.
(Kilde: NHI.no)