Oppdatert klokken 07.42 torsdag: Operasjonsleder Kjetil Kaalaas ved Nordland politidistrikt opplyser til Helgelendingen at situasjonen er uendret, at arbeiderne fortsatt er på arbeidsstedet i fjellet, og at ingen har dratt inn til området.

– Vi venter nå på dagslys og ønsker å ta oss til området med helikopter, dersom det lar seg gjøre. Hvis ikke vurderer vi å ta oss inn til området med snøskuter. Værmeldingen sier at vinden skal løye rundt klokken 15 i dag. Men da forsvinner dagslyset.

– Vet du noe om helsesituasjonen til de involverte?

– Situasjonen er uendret og ingenting tyder på at noe er kritisk. Men det er åpenbart behov for helsepersonell på stedet, sier Kaalaas.

Han legger til at det er helsetjenesten som har dialog med folket i fjellet.

– Helse har en avtale med dem om at arbeiderne ringer til helse sersom det skjer noen endringer, sier Kaalaas.

– Vet dere noe mer om hva som skjedde onsdag?

– Vi vet kun at fire arbeidere havnet i vannet. Vi skal forsøke å finne årsaken til hendelsen, men avventer til vi står ansikt til ansikt med dem, sier Kaalaas.

Onsdag: Klokken halv to onsdag kom meldingen om at fire arbeidere har vært i en arbeidsulykke i Vatne i Leirfjord kommune. Arbeiderne jobbet med kraftutbyggingen for Helgeland Kraft i Vassenden, men befant seg på toppen av fjellet og Hansfinnvatnet.

Det har siden ulykken ble meldt vært en pågående aksjon for å få fraktet de sikret de skadde, og sendt de som trenger det, til sykehus.

– Foreløpig har vi ikke oversikten over hva som forårsaket ulykken. Vi har fått informasjon, men avventer en konklusjon. De fire skadde jobber for hovedentreprenør Bleikvassli Gruber, og det er en person som har litt mer skaderenn de andre, sier konserndirektør i Helgeland Kraft Vannkraft, Torkil Nersund.

Nersund bekrefter at også Helgeland Kraft er på plass i området.

– Det er politiet som leder aksjonen, men vi bistår dem med vår kunnskap om området, sier han.

Det er i forbindelse at Helgeland Kraft har konsesjon for å bygge et kraftverk i Vassenden, at ulykken skjedde.

Kommer ikke til

Operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Kai Eriksen bekrefter at det har vært en arbeidsulykke med fire personer involvert. De fikk meldingen i 14-tiden onsdag, og de involverte var da hentet opp av vannet.

– Det var fire personer som hadde havnet under vann i Hansfinnvatnet. Det er ønskelig at to av dem blir sjekket av helse, men vi har litt problemer med å få helikopteret inn dit på grunn av været, sier han.

Politiet og helse er ikke på stedet siden det ikke er trygt å dra opp dit. Eriksen forteller at det er stor rasfare i området, men helse har god kontakt med de involverte.

– Dette er langt fra vei, og vi har prøvd å få Sea Kingen dit flere ganger uten å lykkes. Innsatsleder på stedet vurderer det som farlig å ta seg inn på området med for eksempel snøskuter på grunn av snøskredfare, sier operasjonslederen.

Vurderinger

Politiet vurderer nå sammen med helse og de involverte om de kan vente til i morgen eller om de må gjøre tiltak i kveld.

– De har heldigvis en god brakke med både varme, strøm og mat. Det er også flere arbeidere sammen med de fire involverte, som kan ta godt vare på dem, sier Eriksen.

Han forteller videre at de vet lite om årsaken, men de skal snakke med de involverte etter at helse har fått sjekket dem.

– Det vil bli opprettet en undersøkelsessak på hvorfor de havnet under vann, sier han.