Gå til sidens hovedinnhold

Automater kan aldri erstatte folk

Leserbrev

Som politikere er vi vitne til at Boreal nå vil stenge ned de betjente kioskene på fergene i sambandene Søvik-Flostad og Sandnessjøen-Dønna. Og det er etter tidenes sommer med turister som vil ut til vårt øyrike? Det er helt uforståelig at det i et selskap og i fylkeskommunen ikke drar andre innovative konklusjoner og ser dette i sammenheng og i samarbeid med reiselivsnæringen. Den aller beste reklamen vi kan få er at de reisende møte et godt tilbud allerede på overfarten til våre kommuner. Det får du i møte med mennesker, ikke med automater.

Vi vet at et rederi skal kjøre båt og holde seg innenfor rammen av stramme budsjetter. Selv om kioskene blir selvbetjente, må noen på fartøyet ha ansvar for dem. Er det kaptein og styrmenn å være ansvarlig for driften av disse? Kaptein og styrmann har lovpålagte arbeidsoppgaver, blant annet for å ivareta sjøsikkerheten. Arbeidet med kioskdriften er lite forenelig med de lovpålagte arbeidsoppgavene.

Dette handler også om arbeidsplasser langs kysten. De som driver kioskene har skapt sine egne arbeidsplasser til det beste for selskapet og oss som er brukere av sambandene. Dette burde applauderes som gode eksempler! Likevel, dette er et valg rederiet tar, ikke en økonomisk nødvendighet. Den digitale revolusjonen krever ikke at vi slutter å verdsette mennesker eller menneskelig interaksjon. Er det én ting du ikke kan erstatte, så er det en blid og hyggelig medarbeider bak disken.

Et annet viktig aspekt er hygienebehov mens koronakrisen fortsatt herjer i landet. Det er uforståelig at mens det fortsatt er store utfordringer knyttet til renhold og hygiene så gjennomfører selskapet innstramminger i dette viktige arbeidet for å redusere smittefare om bord. Selskapet burde gå foran med et godt eksempel og være best på hygiene blant rederiene.

Herøy og Dønna Arbeiderparti ber Boreal trekke tilbake vedtak om å overta driften for kioskene selv, og vurdere de innspillene som beskrevet over. Vi ønsker også et møte med Boreal og Fylkeskommunen slik at de kan redegjøre for sine valg.

Vi ønsker et samspill med rederi og fylkeskommune for den beste utviklingen i vårt område, vi ønsker utvikling på alle områder, ikke avvikling.

Les også

Kioskene på ferjene forsvinner: – Det er trist. Både for passasjerene, og for de som mister jobbene sine

Kommentarer til denne saken