Gå til sidens hovedinnhold

Avinor overleverte fremdriftsplan om Hauan til Samferdselsdepartementet

I svaret redegjør Avinor for arbeidet som skal gjennomføres før byggestart kan vedtas.

(Helgelendingen)

Avinor mottok 27. mai et oppdragsbrev der Samferdselsdepartementet (SD) ønsker at Avinor overtar den videre prosessen med bygging av ny lufthavn Mo i Rana. I oppdragsbrevet bes Avinor om å legge fram en framdriftsplan for ny lufthavn Mo i Rana, samt en vurdering av OPS (offentlig privat samarbeid) innen 3. juli. Framdriftsplanen er nå overlevert. Avinor har fått ny frist for vurdering av OPS 1. oktober. Det melder Avinor i en pressemelding fredag morgen.

I svaret til SD redegjør Avinor for arbeidet som skal gjennomføres før byggestart kan vedtas: Avinor gjennomgår nå prosjektet overlevert fra Polarsirkelen Lufthavnutvikling (PLU), deretter vil det gjøres en oppdatering av forprosjektet med nytt kostnadsoverslag. I første kvartal 2021 vil det utarbeides en oppdatert konsesjonssøknad til Luftfartstilsynet og SD, og en søknad om anleggskonsesjon til Fylkesmannen. Videre vil Avinor ha konsultasjon med flyselskapene.

I andre kvartal 2021 er det estimert at kvalitetssikring av styringsunderlag samt kostnadsoverslag (KS2) kan gjennomføres. En investeringsbeslutning vil først kunne tas etter at dette er gjennomført.

Framdriftsplanen er foreløpig, og det kan forekomme endringer underveis.

– Før byggestart må totalfinansieringen være på plass. Vi anslår byggetiden til å være tre til fire år fra investeringsbeslutningen, sier konserndirektør i Avinor, Petter Johannessen, og legger til: – Avinor har siden oppdraget med ny lufthavn Mo i Rana avholdt flere møter med Rana kommune og PLU. Samarbeidet er godt, og Avinor ser fram til videre arbeid med lufthavnutviklingen.

Til Rana Blad sier Rana-ordfører Geir Waage at han ikke er fornøyd med tingenes tilstand.

– Jeg er ikke fornøyd med tempoet som Avinor skisserer i denne saken og har umiddelbart tatt et initiativ til å be statsråden komme på besøk til Mo. Det er det jeg kan si her og nå, sier en tydelig skuffet ordfører.

Kommentarer til denne saken