Gå til sidens hovedinnhold

"Begrepet Hovedsykehus oppsto aldeles ikke på pauserommet til Helse Nord"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Kommentar til Waage & co

Både innenfor og utenfor sykehusmiljøet i Rana er betegnelsen Hovedsykehus i lang tid blitt gjort til gjenstand for heftig debatt. Igjen har Per Waage mfl. avlevert et lengre innlegg i Rana Blad 29.03. der de ufortrødent gjentar tidligere påstanden om at begrepet Hovedsykehus er innholdsløst og noe Helse Nord sitt styre har kommet opp med på «bakrommet». Denne framstillingen er usann. Begrepet oppsto aldeles ikke på pauserommet til Helse Nord. De som først lanserte betegnelsen Hovedsykehus i prosessen rundt H-sykehus var faktisk adm.direktør Hulda Gunnlaugsdottir og hennes stab ved sykehuset på Mo. Da hun 28. november 2019 la fram sin innstilling for styret om framtidig struktur for H-sykehus 2025, skriver hun: «Rana blir hovedsykehus med et bredt akuttmedisinsk tilbud, kreftkirurgi og ortopedi.»

Forslaget ble den gang mottatt med begeistring og gitt full støtte både av sykehusmiljøet på Mo, Rana blad og Rana kommune. Og ingen var den gang i tvil om betydningen av begrepet Hovedsykehus. Som vi kjenner til vedtok imidlertid et enstemmig styre i Helse Nord, ut fra avstandsmessige utfordringer, å snu på innstillingen og plasserte Hovedsykehuset i Sandnessjøen, samtidig som de la framtidig ortopedisk kirurgi til Rana.

Dersom Waage &Co vil fortsette sin jammer og endeløse bestyrtelse over bruken av begrepet Hovedsykehus, så bør de i anstendighetens navn rette skytset mot de som faktisk først lanserte og definerte begrepet: Direktør Hulda Gunnlaugsdottir og hennes lederstab på Selfors.

Kommentarer til denne saken