Bunadsgeriljaen går for ett sykehus på Helgeland

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det skriver geriljaleder Line Rønning Føsker i ei pressemelding torsdag.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bunadsgeriljaen på Helgeland har fulgt Stortingets arbeid med sykehusprosessen på Helgeland tett, og også det siste døgns utvikling i kommunesamarbeidet på Helgeland.

Bunadsgeriljaen ved Line Rønning Føsker slår fast at flertallet på Stortinget ikke vil åpne opp for to likeverdige sykehus på Helgeland, og at man nå må jobbe videre med å sikre det store akuttsykehuset på kysten. Hun utdyper:

«Tirsdag 12. november avga Stortingets Helse- og omsorgskomite sin innstilling på representantforslaget fra Sp om at to likeverdige akuttsykehus skulle legges inn som en mulighet i mandatet til Helgelandssykehuset 2025. Dette forslaget falt, med bare støtte fra Ap. SV, Frp, V, H og KrF gikk mot forslaget. Dette gjør at prosessen går videre uten en mulighet for to likeverdige sykehus på Helgeland. Bunadsgeriljaen har jobbet aktivt på Stortinget for dette forslaget som ga en mulighet for å bevare dagens føde- og akuttilbud på Helgeland. Slik Bunadsgeriljaen på Helgeland ser det gjeldende mandatet er nullmodellen dessverre ikke aktuell for verken foretakene eller helseminister. Den svake tomodellen i mandatet innebærer et mindre sykehus uten garantier for føde/akuttilbud, og vi unner ingen det som Mosjøen har opplevd med å bli gradvis bygd ned.

Dermed må vi i Bunadsgeriljaen fortsette å jobbe for et likeverdig tilbud for Helgeland innen det mandatet som fins og i den politiske situasjonen som vi har. Det er under en uke til adm.dir. skal legge fram sitt forslag til de tillitsvalgte. Derfor er vi veldig glad for at de 12 kommunene nå setter pasienten og de fødende i fokus, og ser at kysten og demografien gjør at kysten må ha ett stort bærekraftig akuttsykehus.

Vi uttrykker glede over at fokuset vris mot pasienten og realitetene rundt avstander og transport, og bort fra bykamp/bystørrelse. Føde- og akuttilbudet kan ikke trekkes vekk fra kysten og plasseres helt nord i regionen. Vi ønsker å uttrykke takknemlighet for at kommunene og spesielt Vefsn går til det solidariske skritt å sette likeverd og pasientens behov først. Bunadsgeriljaen på Helgeland mener at slik som saken står politisk i dag er ett stort akuttsykehus på kysten den løsninga som vil gi et mest mulig likeverdig føde- og akuttilbud for alle innbyggerne på Helgeland.»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken