Gå til sidens hovedinnhold

«De kan uten å blunke avvikle en særdeles viktig virksomhet, gråte noen tårer og fortsette å telle penger»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Helgelendingen)

Et slag i ansiktet

Aker Solutions overraskende nedlegging av verkstedet i Sandnessjøen er et sterkt tilbakeslag for den landbaserte offshoreindustrien på Helgeland. 40 ansatte er direkte berørt av avviklingen. I tillegg kommer ringvirkningene som blant annet rammer lokale bedrifter som har hatt oppdrag og leveranser til Aker Solutions virksomhet i kystbyen.

Aker Solutions forklarer nedleggingen av verkstedet med sviktende lønnsomhet og lavere etterspørsel. Slik kan man enkelt forklare hvorfor industrigiganten nå velger å avvikle sin virksomhet i Sandnessjøen. Fra vårt ståsted blir dette for enkelt. Ikke minst fordi offshore-bransjen gjennom å få tilgang til olje- og gassfelter utenfor nordlandskysten, også har påtatt seg et ansvar og forpliktelse til å bidra til landbasert aktivitet. Det er nettopp det som bidrar til lokal verdiskaping og lokal aktivitet. Skulle man følge Aker Solutions eksempel fullt ut, vil Nord-Norge for all framtid være en råvareleverandør der kapitalsterke konsern fra fjern og nær kan høste store gevinster av virksomheten, uten å gi noe tilbake.

Da olje- og gassaktiviteten utenfor Nordlandskysten var i sin spede start, var nettopp forpliktelsene til å skape ringvirkninger en viktig del av konsesjonsvilkårene. Etter hvert har ikke disse kravene vært like tydelige. Det utnytter nå Aker Solutions til fulle. De kan uten å blunke avvikle en særdeles viktig virksomhet, gråte noen tårer og fortsette å telle penger. Samfunnsbygging er noe fjernt som i beste fall hentes fram i festtaler, uten noen forpliktelser.

Direktør i interesseorganisasjonen Petro Arctic, Kjell Giæver, sier til NRK Nordland at flere og flere oppdrag knyttet til offshoreindustrien går ut av landet. Han har et åpenbart poeng i dette, også når han oppfordrer politikerne til å ta tak i denne problemstillingen. Samtidig må vi legge til for egen regning at industrien også må ha et selvstendig ansvar. Aker Solutions håndtering av en åpenbart krevende situasjon bidrar til ytterligere svekkelse av olje- og gassnæringas legitimitet og troverdighet.

For Alstahaug er nedleggelsen dramatisk. Det understreker både ordfører Peter Talseth og styreleder i Alstahaug næringsforening, Kalle Tysnes. Tysnes legger vekt på at nå er viktig å lete etter nye muligheter. Vi støtter han fullt ut i det, og håper nedleggingen av verkstedet til Aker Solutions kan sette fart i planene om et biogassanlegg eller annen industriell produksjon.

Nedleggingen i Sandnessjøen med 40 personer som mister jobben, rammer lokalsamfunnet ekstra hardt nå, ikke minst på grunn av korona-krisen. Derfor framstår Aker Solutions beslutning både som kynisk og umusikalsk.

Kommentarer til denne saken