«Det er trist at fylkesrådet ikke ser at de med sitt vedtak heller bensin på bålet og bidrar til å skjerpe frontene»

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Helgelendingen) Stikk i strid med styret i Helgelandssykehuset sine anbefalinger går fylkesrådet mot styret i Helgelandssykehuset, mot sine egne ordførere, fagfolks råd, brukerutvalgets oppfordringer og en rekke fagrapporter når de i realiteten anbefaler en tosykehusløsning på Helgeland. Rana må ha et akuttilbud og de må ha et fødetilbud, mener fylkesrådet.

Skulle rådets anbefaling følges dreier i realiteten en ny struktur for Helgelandssykehuset seg om å legge ned sykehuset i Mosjøen og i beste fall erstatte det med et distriktsmedisinsk senter. Det er trist at fylkesrådet ikke ser at de med sitt vedtak heller bensin på bålet og bidrar til å skjerpe frontene. De siste dagers krigsretorikk og annen utidighet fra Rana, vil kun kunne dempes ved at man står med rak rygg og støtter styret i Helgelandssykehuset. Men som helseminister Bent Høie har sagt: Sykehusstruktur er mye politikk. Med fylkesrådets innstilling, slik den ble presentert på pressekonferansen mandag, er det ikke hensynet til folks liv og helse som har vært viktigst, men å tekkes ulike politiske miljøer, mens befolkningen og deres helsetilbud spiller en mindre viktig rolle.

De som roper høyest får mest. Fylkesrådet har åpenbart latt seg presse av makta og truslene fra Rana. Det er et knefall for en utidighet som dreier seg om at bare vi får det vi skal ha, så kan vi snakke om fordeling av resten. Det er altså på denne måten fylkesrådet vil at Helgeland skal utvikle seg framover. Forstå det den som vil.

Det må også være merkelig å være ordfører for Senterpartiet om dagen. Det er ikke bare disharmoni, men forferdelig falsk lyd når fylkespartiet ikke står for det de selv har sagt. De har ønsket to likeverdige sykehus. Alternativt går de for ett sykehus sentralt plassert i regionen. Når styret i Helgelandssykehuset etter en lang og svært grundig prosess velger ett sykehus, skulle man tro at de støttet en slik beslutning. Nå svinger de seg i valsen med Arbeiderpartiet som er presset av lokalmakta i Rana.

Det beste med vedtaket i fylkesrådet er at Helse Nord nå står helt fritt til å velge det de mener er den riktige sykehusstrukturen for Helgeland. Bråk blir det uansett. Vi tror ikke Helse Nord lar seg presse hverken av trusler fra Rana eller tar hensyn til et handlingslammet fylkesråd som er mer opptatt av husfreden enn av framtidas spesialisthelsetjeneste på Helgeland.

Med den vendingen denne saken har tatt er det på høy tid at folk i Vefsn, Grane og Hattfjelldal reiser seg og roper ut hva de mener. Når fylkesrådet ikke støtter styret i Helgelandssykehuset, hvorfor i alle dager skal folk på indre Helgeland sitte med hendene i fanget? Resultatet av denne prosessen er kun at sykehuset i Mosjøen legges ned og i verste fall at all sykehusaktivitet forsvinner fra kommunen.

Tirsdag skal fylkestinget debattere saken. Fylkesrådets innstilling, som det er jobbet med gjennom hele helga, kommer til å bli vedtatt. Vårt håp er at det i debatten før avstemming framføres sterke og gode argumenter for styret i Helgelandssykehusets vedtak, at ett felles sykehus for Helgeland er den beste løsningen og at dette sykehuset må plasseres sentralt på Helgeland.

Artikkeltags