Derfor vil du høre det ule i dag

Onsdag den 13. januar klokken 12.00 skal Sivilforsvaret teste signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner det er montert varslingsanlegg.

DEL

(Helgelendingen) Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Signalet betyr at du skal søke informasjon i for eksempel radio, TV, aviser, myndighetenes nettsider og sosiale medier.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, sier Sigurd Heier, som er fungerende sjef for Sivilforsvaret i en pressemelding.

Rundt om i landet er det cirka 1.250 tyfoner som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Hvert år i januar og juni tester Sivilforsvaret varslingsanleggene for å sjekke om de virker, og reparerer det som ikke fungerer.

– Varslingsanleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder og signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen, sier Heier i pressemeldinga.

Sivilforsvaret har ansvaret for å etablere, vedlikeholde og drifte varslingsanleggene. Politiet har ansvaret for å utløse varsling i fredstid.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken