Gå til sidens hovedinnhold

"Det beste er nok å rykke tilbake til start og så legge hele hovedsykehussaken død og bevare det som fungerer"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tilsvar på innlegget til John Selnes

Det er hyggelig å høre at du heier på alle damer. Det betyr i kjernen av det du sier at Ida Bukholms faglige vurderinger av tarmkreftkirurgi ved Sandnessjøen er lest og forstått (eller drar jeg det litt langt?)

Videre er kjernen i tarmkreftkirurgi saken at det faglige fundamentet har sviktet i Sandnessjøen (ref. foreløpig rapport fra Helsetilsynet).

I det ekstraordinære styremøte der Moelven ble valgt med minst mulig margin uttalte en kirurg i styre at ett godt kirurgteam kunne ta år å bygge opp, men kan raseres på veldig kort tid.

Så hvem representerer fagligheten du stoler på, styret i HN som enda ikke har kunnet levere en konsekvensanalyse av fjerningen fra Mo? Det er nå gått nesten ett år i denne midlertidigheten til styret, det går som du sikker har lest utover kvalitet og tid for behandling. Det ser rett og slett ut til at det foreligger et mestringsproblem i HN. Å sende pasienter unødvendig utav Helgeland og Rana i verste Covid tid, har heller ikke vært bra.

Om jeg ikke har en tanke for resten av Helgeland. Kan skjønne jeg har det og det er derfor jeg kommenterer. Helgeland er slik jeg ser det, det flotteste, nydeligste stedet i Norge (etter Lofoten må jeg innrømme). Når noe fungerer medisinsk med kvalitet så raserer en ikke det en har bygd opp, all statistikk viser at det er risikosport, gode kirurgteam, leger, spesialsykepleiere etc. mangler i nord og da går en ikke løs på de med god CV først.

Så hvorfor har det floket seg så innmari til? Det er kun fordi de som har styrt (les Høie, Adm dir. og styret i HN) ikke har forstått i tilstrekkelig grad geografiske, værmessige eller rekrutteringsmessige og andre utfordringer. Bare det at en sier at en skal møte pakkeforløpets frister for så noen få uker etter må innrømme at det ikke gikk, er å spille fallitt, noen ganger må en kalle en spade for en spade. At Finnmark har fått egen stortingsrepresentant viser at misnøyen ikke bare har satt seg hos «gubbegeriljaen» i Rana.

Rana har sykehus, Mosjøen har sykehus, Sandnessjøen har sykehus, det beste er nok å rykke tilbake til start og så legge hele hovedsykehussaken død og bevare det som fungerer og så se hva som kan utvikles per sted med konsekvensanalyser i bunn og derved oppnå den etterlengtede kvaliteten. Slik det er nå kan det ikke fortsette.

Gerd Røtnes