«Det er et uomtvistelig faktum at det sterkeste sykehusfaglige miljøet finnes sør for Korgfjellet»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Helgelendingen) Det gjør et særdeles sterkt inntrykk når 12 ordførere står samlet og så entydig og klart argumenterer for ett felles sykehus på Helgeland. Under styreseminaret til Helse Nord sist torsdag leverte de 12 et unisont krav solid forankret i faglige råd og en rekke utredninger.

Det er på mange måter en skjebneuke for framtidas sykehusstruktur på Helgeland. Førstkommende onsdag skal administrerende direktør Lars Vorland legge fram sin innstilling til framtidas struktur. Onsdag 18. desember skal styret i Helse Nord ta sin beslutning.

Det var på alle måter et solid styreseminar der styremedlemmene i Helse Nord-styret fikk inngående kunnskap om faglige utredninger både når det gjelder bygg, økonomi og helse. I tillegg fikk de på en overbevisende måte kunnskap om hva flertallet av befolkningen i regionen mener er den beste strukturen for framtida. Alle konkluderer med at ett felles sykehus sentralt plassert på Helgeland er den mest framtidsrettede og bærekraftige løsningen. Ett felles sykehus sentral plassert sentralt i regionen vil også punktere eventuelle omkamper som naturlig nok vil komme dersom en tosykehusløsning velges.

Det er et uomtvistelig faktum at det sterkeste sykehusfaglige miljøet finnes sør for Korgfjellet. Majoriteten av næringsliv og industri er i denne delen av regionen. Av de 78.000 menneskene som bor på Helgeland, bor 41.000 sør for Korgfjellet. Ett sykehus sentralt plassert på Helgeland vil også gi den korteste reiseveien for folk flest. Alle, uansett om du bor i Rana, Nesna, Dønna, Grane, Sømna eller Vega vil få et relevant og trygt spesialisthelsetilbud, akuttilbud og et sikkert fødetilbud med en slik løsning.

Det argumenteres sterkt med at ett felles sykehus for hele regionen innebærer at Rana kan bli uten fødetilbud og akuttilbud. Det må bero på en misforståelse. Med en felles sykehusløsning får innbyggerne i Rana det beste tilbudet i akseptabel nærhet. Å argumentere for noe annet er å føre folk bak lyset.

Vi går inn i en særdeles spennende og avgjørende fase for framtidas sykehusstruktur på Helgeland. Vi har mer enn noen gang tidligere mulighet til å bygge et framtidsrettet og trygt sykehustilbud på Helgeland. Både fagfolk og et stort flertall av befolkningen er unisont enige. Den enigheten har de 12 ordførerne sør for Korgfjellet forfektet på en utmerket måte. Vårt håp nå er at både administrerende direktør Lars Vorland og styret i Helse Nord tar den riktige beslutningen i en svært viktig sak for Helgeland. Ett sykehus for hele regionen, sentralt plassert på Helgeland, er den eneste riktige løsningen.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken