Å bo på Helgeland, verdens vakreste kyst er et privilegium. Å få lov til å vokse opp her, flytte tilbake hit etter endt utdannelse og å stifte familie er helt spesielt. Vi klorer oss fast og lever fint med høststormer og mørketid. Men idyllen er truet!

Nå ser det ut som at noen ikke vil at vi skal fortsette å kunne leve her. Vi blir mest sannsynlig nødt til å flytte på oss fordi Helgeland skal samles på Mo. Denne sentraliseringen skal etter sigende være samlende og utviklende for hele Helgeland, forstå det den som kan. Sykehussaken står mitt hjerte nær og har til tider tappet meg for energi. Prosessen rundt lokaliseringsspørsmålet har tatt så altfor lang tid. Dette sliter på alle!

Prosessen har skapt frykt for framtiden og er nå i ferd med å tappe de siste kjempende for krefter. Det er et vanvittig engasjement og det er gledelig, for engasjement er viktig. I den senere tid har vi som bivåner dette spillet stilt spørsmål rundt diverse rapporter. Rapportene har blitt hyllet fra dem som holder til Nord for Korgfjellet. Vi som har stilt spørsmål til de samme rapportene har blitt stemplet som smålige oppviglere som ikke vil lytte til fagfolk.

Jeg må få minne på at det samme samfunnet ikke gikk stille i dørene da Sandnessjøen sykehus i 1997 ble valgt som hovedsykehus på Helgeland. Men de glemmer lett der inne og det er trist. Jeg tror nok folket i Nord hadde kjempet med nebb og klør hvis situasjonen hadde vært snudd.

Uansett, jeg ber folk om å være saklige, framsnakk det flotte sykehuset vårt og englene som jobber der. Klart det blir diskusjoner når man står i fare for å miste sykehuset sitt, klart man kjemper for å få dette stanset. Når noe så livsviktig står i fare for å forsvinne legger man inn et ekstra gir for å prøve å få det stanset. Jeg er først og fremst redd for pasienten som trenger øyeblikkelig hjelp, men man skal også tenke på de ansatte som står på og jobber på tross av dette spøkelset som henger over dem. Prosessens første viktige del nærmer seg og folk er nok spente på hva Gunnlaugsdottir (administrerende direktør i Helgelandssykehuset HF) kommer til å lande på i slutten av November.

Jeg skal ikke komme med spådommer. Men uansett utfall, kampen er ikke avgjort i November. Vi må fortsette å kjempe for vår dyrebare skatt!