«Det er imidlertid ren matematikk som avgjør hvilken av våre fire byer som rekrutterer sterkest med grunnlag i lakseeffekten, og det vet Arne Johansen: Mo i Rana»

– Den overveiende årsaken til at flinke fagfolk blir værende, er den samme som gjør seg gjeldende både for meg selv og for Arne Johansen – tilknytningen til stedet, skriver sorenskriver Rolf Selfors

– Den overveiende årsaken til at flinke fagfolk blir værende, er den samme som gjør seg gjeldende både for meg selv og for Arne Johansen – tilknytningen til stedet, skriver sorenskriver Rolf Selfors Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Rana Blad)

Om rekruttering på Helgeland

Advokat Arne Johansen i Sandnessjøen er en dyktig og vanligvis hyggelig kollega. I tillegg har han innsikt i mye. Derfor er det så skuffende at han tar i bruk ord og formuleringer som «hylekor» og «navlebeskuende selvopptatthet» om ytringer fra tre unge kollegaer på Nord-Helgeland. Jeg hadde forventet så mye mer enn et bidrag til det kjedsommelige kretsmesterskapet på Helgeland. Derfor leste jeg med spenning gjennom advokatens argumentasjon i hans nylige innlegg om rekruttering på Helgeland. Jeg lette, og jeg fant at jeg, som så ofte, kunne si meg enig i hans resonnement. Han har sett lakseeffekten!

De tre nevnte kollegaene på Nord-Helgeland; Charlotte Nordbakken, Ørjan Skår og Vegard Lauvdahl har alle gitt en redegjørelse for hvordan de kom til å velge Helgeland, nærmere bestemt Mo i Rana, når de skulle ta sine valg. Alle tre er strålende unge jurister med gode jobbmuligheter. De kunne valgt å bosette seg hvor som helst i landet. Uten den tilknytning de har til Mo i Rana, hadde de nok ikke engang vurdert å komme til Helgeland.

Arne Johansen har rett når han med styrke skriver at flinke folk vil flytte til Sandnessjøen. Han treffer spikeren på hodet når han understreker at det neppe er urbanitet som bidrar til rekruttering til vår region. Uten at han sier det høyt, er det den såkalte lakseeffekten han viser til. For vi rekrutterer helt klart best fra de som har en eller annen form for tilknytning til vår region. Når jeg ansetter dommere ser jeg det med tydelighet: det er stort sett bare de som har tilknytning til regionen som har til hensikt å bli værende hos oss. De som mangler denne tilknytningen, skal vanligvis videre etter at de har bygd kompetanse sammen med oss over en periode.

Jeg har over ti års erfaring med rekruttering av dommere til Helgeland. Ut fra denne erfaringen kan det hentes et entydig svar: dersom målet er å rekruttere fagfolk som blir værende, rekrutterer Mo i Rana klart best av byene på Helgeland. Som Arne Johansen, tror jeg ikke at dette skyldes at Mo i Rana har en særlig fortreffelighet fremfor de tre andre stedene. Det skyldes rett og slett at Mo i Rana er den klart største byen på Helgeland.

Dommere er, som helsearbeidere, høyt utdannet. Er de flinke, kan de få jobb hvor som helst. Helgeland har noen fortrinn i fantastisk natur, flotte folk og hyggelige småbyer. Noen lar seg tiltrekke av dette. Den overveiende årsaken til at flinke fagfolk blir værende, er den samme som gjør seg gjeldende både for meg selv og for Arne Johansen – tilknytningen til stedet. Det er flott at flinke folk vil flytte til Sandnessjøen. Det er flott at flinke folk også vil flytte til Brønnøysund, Mosjøen og Mo i Rana, og for så vidt også de andre fantastiske stedene vi har på Helgeland. Det er imidlertid ren matematikk som avgjør hvilken av våre fire byer som rekrutterer sterkest med grunnlag i lakseeffekten, og det vet Arne Johansen: Mo i Rana.

Vi bør lytte til de unge når de ytrer seg. Det kommer som regel noe fornuftig fra den kanten. Som helgelending setter jeg stor pris på tilførsel av kompetanse og innsikt fra unge tilflyttere. Vi trenger det i en tid hvor den som roper høyest gjerne blir hørt mest. Dersom vi skal lykkes med å rekruttere ut over lakseeffekten, tror jeg vi gjør klokt i å være generøs, lyttende og inkluderende. For det hadde vel vært fint om noen kunne ønske seg til oss også fordi vi var en spennende og nytenkende region, med vilje til å bygge på og utvikle våre sterke sider?

Rolf Selfors

Sorenskriver (domstolleder) på Helgeland

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken