Gå til sidens hovedinnhold

«Det er viktig å rydde opp i de holdningene som råder»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Helgelendingen)

Fisking i opprørt hav

Vefsn-ordfører Berit Hundåla var befriende direkte under Helgelandssykehusets dialogmøte i Korgen onsdag. Ordføreren mener Rana kommune fisker i opprørt hav i sykehussaken, og viste konkret til støtten kommunen har gitt de ansatte ved sykehuset i Rana som vil fjerne tre av styremedlemmene som har bosteds-adresse på Midt- og Sør-Helgeland. Vi tror det var nødvendig, og det er bra at hun får full støtte av Alstahaug-ordfører Peter Talseth.

For dersom Rana kommune hadde vært interessert i at prosjektet Nye Helgelandssykehuset raskest mulig skulle komme på skinner, hadde de reservert seg mot å gi en uforbeholden støtte og nærmest nøre opp under konflikten ansatte i Rana ønsker med sin nokså spesielle bekymringsmelding til Helse Nord. I dette brevet, som er underskrevet av 333 ansatte ved sykehuset i Rana, ber de om at tre av styremedlemmene fjernes fordi de kommer fra Midt- og Sør-Helgeland og at de har en forhistorie og et samfunnsengasjement.

Rana-ordfører Geir Waage kommenterte klokelig nok ikke kritikken kommunen får, både for fisking i opprørt hav og for deres holdning om at alt som er godt for Rana er godt for Helgeland. I stedet ga han uttrykk for bekymring når det gjelder økonomien av Nye Helgelandssykehuset. Det kan han saktens gjøre. Jo dårligere økonomi Helgelandssykehuset må hanskes med, jo større er mulighetene for å torpedere helseministerens beslutning om at det nye hovedsykehuset for Helgeland skal ligge i Sandnessjøen eller omegn.

Vi tror det var et klokt grep av Helgelandssykehuset å arrangere dialogmøtet med vertskommunene nå. Det er viktig å rydde opp i de holdningene som råder og som bidrar til å gjøre utviklingen av en framtidsrettet spesialisthelsetjeneste på Helgeland ekstra krevende. Men det er en stor oppgave, og den største utfordringen har trolig ledelsen i Helgelandssykehuset selv. Mens samarbeidet mellom sykehusmiljøene i Mosjøen og Sandnessjøen er preget av tillit og fellesskap, kan man knapt si det samme om miljøet ved sykehusets avdeling på Mo i Rana. Det må skapes ro, og vi tror ikke den beste tilnærmingen er at de skal få alt slik de vil. Det vil trolig kun utløse nye konflikter, og det kan være på sin plass å vise til munnhellet om lillefingeren og hele handa.

Både ordfører Berit Hundåla i Vefsn og hennes kollega Peter Talseth i Alstahaug fortjener ros for at de sier klart i fra. Det er et sterkt signal både til styret i Helgelandssykehuset og til Helse Nord. Så håper vi ledelsen i Helgelandssykehuset makter å skape ro i egne rekker. Det er nødvendig for at utviklingen av Nye Helgelandssykehuset skal bli så bra som mulig – for alle innbyggerne på hele Helgeland.

Kommentarer til denne saken