Gå til sidens hovedinnhold

"Det må være helt på sin plass at kystbefolkningen får beholde sykehuset der det ligger i dag"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På tide at Vefsn Grane og Hattfjelldal kjører sitt eget løp. Så sant så sant, men slik lyder siste ord:

den 27.01.20 besluttet helse og omsorgsminister Bent Høye at Helgelandssykehuset i framtida skal være ett sykehus lokalisert på to steder Mo i Rana og Sandnessjøen og Omegn. Sykehuset i Sandnessjøen og omegn skal være hovedsykehus.

Distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund. Lokalisering av akuttsykehuset i Sandnessjøen og Omegn avgjøres i konseptfasen. I denne sammenhengen utredes også etablering av poliklinisk somatikk – tilbud samlokalisert med kommunale tjenester i Mosjøen.

Nå er alt dette på gang men Omegnbegrepet ble vanskelig å plassere. Huff da, hvem fant nå på det tro? Det vi vet er at det ikke står Mosjøen og Omegn.

Befolkningsgrunnlaglaget for de 17 kommunene som er lagt fram og som jeg ser er greit er følgende:

Innland nord: befolkningsgrunnlag for Rana Nesna Hemnes 34.000. 3 kommuner.

Innland sør: Vefsn, Hattfjelldal og Grane 16.000. 3 kommuner.

Kystkommunene: Alstahaug, Dønna, Leirfjord, Herøy, Vega, Sømna, Brønnøy, Bindal, Træna, Vevelstad og Lurøy 27.000. 11 kommuner.

Hva gjør og hva blir gjort av de lokale styrende makter?

Brønnøysund har sørger for at deres innbyggere har fått sitt DMS. Hva har Mosjøen og Vefsn kommune foretatt seg for seg sjøl og omliggende kommuner? Der ligger et helt sykehus som kan bli et DMS, men ingen legger to pinner i kors for å få til dette. De bare styrer på at sykehuset skal ligge i Holandsvika Nyland og Toven. Dette er ingen tjent med og det vet både Hundåla og Isaksen. Det må være helt på sin plass at kystbefolkningen, som faktisk teller 11.000 flere enn innland sør, får beholde sykehuset der det ligger i dag.

Nå må det også bli en slutt på den nedverdigende betegnelsen: Nord og Sør for det berømte Fjellet. Nå er det Innland -og Kystbefolkningen som skal ha det det beste sykehustilbudet som vi har vært så kjempeheldig og fått tildelt, det er det som gjelder.

Det er ikke greit at sykehusene skal ligge langs E6: Bodø til Mo 22 mil og Mo til Mosjøen 8,7 mil, mens sykehusene langs kysten fra Bodø til Namsos er 55 mils vei!

Slutt med den kranglinga og gjør det best for befolkninga på Helgeland.

Vi lever på jorda et øyeblikk og i det øyeblikket skal vi krangle og krige i stedet for å gjær våres beste før våres neste. Det er tross alt de svakeste som blir ramma av alt det herre spetakkelet som pågår.

Solfrid Lorentzsen Mathisen