Gå til sidens hovedinnhold

Dette opplever stadig flere hytteeiere: – For mange hytteeiere blir minusgrader svært kostbare

Minusgradene herjer i store deler av landet og vinterkulda har også inntatt høyfjellet. Mange hytteeiere risikerer å møte en frostskadet hytte neste gang de tar turen.

(Helgelendingen)

– Vi opplever at stadig flere får vann- og frostskader på hytta. De tre siste årene har vi registrert en markant økning på over 60 prosent i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Slike skader blir stadig dyrere å utbedre. I de verste tilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, og for mange hytteeiere blir slike minusgrader svært kostbare, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

I fjor ble det registrert vel 5000 vann- og frostskader bare på hytter her i landet. De fleste frostskadene skyldes at vannet ikke var stengt av før man forlot hytta, eller at temperaturen blir så lav at vannrør fryser.

– Det er ikke bare eldre hytter som rammes, men også moderne hytter. Noen er gjerne utstyrt med muligheter for å fjernstyre varmeovner, men slike systemer er sårbare ved strømbrudd. Det har vi sett flere eksempler på. Det beste er å se til hytta selv noen ganger i løpet av en kuldeperiode, eller alliere seg med en hyttevenn som kan følge med. Lekker det vann skal det lite til før skadene blir veldig omfattende, sier han.

Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette risikerer man avkortning i erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd.

Kommentarer til denne saken