Gå til sidens hovedinnhold

"Direktøren vurde vite at dette er en del av den offentlige debatten som er selve grunnlaget for det norske demokratiet"

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Helgelendingen)

Tordentale fra Hulda

Sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir svingte storslegga i alle retninger på et allmøte i Helgelandssykehuset sist fredag. Direktøren gikk blant annet i rette med debattinnlegg i lokalavisene fordi de etter hennes mening, inneholder «fake news» og publiseres ukritisk. Men i sin iver etter å kritisere det offentlige ordskifte glemte hun et viktig kontrollspørsmål: Hvordan håndterer Helgelandssykehuset selv kommunikasjonen rundt den historiske endringen av sykehusstrukturen på Helgeland?

Skulle sykehusdirektørens kritikk av omgivelsene holde mål, har hverken lokalpolitikernes, lokale mediers eller innbyggernes etterlysning av mer informasjon om sykehusprosessen, noen berettigelse. Den lokale debatten forsøples, ifølge sykehusdirektøren, av misoppfatninger, feilinformasjon og bevisst planting av uriktige påstander. Vår omsorg dreier seg ikke om sosiale medier, men det som publiseres i lokalavisene. Da er det drøyt for en toppleder som gjennom store deler av sitt opphold på Helgeland har gjort det hun kan for å gjemme seg bort og å unngå å svare på spørsmål media eller andre måtte ha.

Vi minner om at endringene Helgelandssykehuset nå står foran dreier seg om litt mer enn å bygge en ny pølsebu. Det er et prosjekt som griper kraftig inn i alle innbyggernes hverdag, uavhengig av hvor man bor på Helgeland. Da er det en svært lite klok tilnærming å avvise påstandene som framkommer i den offentlige debatten som «fake news». Hun burde vite bedre.

På allmøtet som Helgelendingen har lydopptak av, nevner Hulda Gunnlaugsdottir både kjøp av Selfors sykehjem på billigsalg fra Rana kommune for å flytte sykehusfunksjoner fra Mosjøen til Mo, nedlegging av fødeavdelinga på Mo i Rana og pasienttransport som skal til Mo, men som får unødvendige stopp i Sandnessjøen, som rykter og usanne påstander. Det hadde vært særdeles enkelt for sykehusdirektøren å klare opp i eventuelle misforståelser knyttet til disse påstandene. Det har hun valgt ikke å gjøre.

Sykehusdirektøren hisser seg også opp over at en del av dem som skriver debattinnlegg i lokalavisene åpenbart er uenige i helseministerens beslutning. Det er misbruk av energi, og hun, av alle, må vite at dette er en del av den offentlige debatten som er selve grunnlaget for det norske demokratiet. At hun opplever det som strevsomt å stå i, er lett å skjønne. Men Gunnlaugsdottir ville gjort det betydelig enklere for seg selv om hun tok informasjon ut til lokale medier og innbyggerne noe mer på alvor. I stedet er det etterlatte inntrykket at hun gjemmer seg når tingene blir for vanskelig.

Sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir tar selvkritikk på at foretaket i noen saker ikke har vært flink nok til å informere om det som skjer. Det er bra, og borger for en god fortsettelse. For det hersker liten tvil om at både tilgjengeligheten og kommunikasjonen fra Helgelandssykehusets toppledelse er langt under det man kan forvente i krevende prosesser som de Helgelandssykehuset nå står i.

Kommentarer til denne saken