Onsdag var det juleavslutning for Dream Team. Laget som består av mennesker med funksjonsnedsettelser fikk sitt eget lag etter at Marit Brandnes Pedersen etterlyste et fotballag for denne gruppen. Sønnen Erlend har Downs Syndrom, og det beste han vet i verden, er fotball.

Drømmen hans var å kunne dra på fotballtrening. I stedet sto han på lekeplassen i Ura og sparket ball, mens kameratene dro på trening.

Sandnessjøen idrettslag ved William Fournaros i spissen trådte til, og 10. januar 2016 ble den første treningen arrangert. Siden da har de hatt faste treninger, treningskamper mot Halsøy, og har fått reist to ganger på fotballturnering i Verdal, noe som ga mersmak for alle spillerne.

– Laget er nå oppe i 22 spillere på trening. De møter opp og koser seg. Vi har også to fantastiske trenere som stiller opp. Uten dem ville det ikke godt. SIL's William Fournaros har også hjertet på rette plassen, og det er helt avgjørende for Dream Team, sier mamma Marit Brandsnes Pedersen.

Må ha med ledsagere

Å reise til Verdalscupen er ikke bare bare. Der vanlig ungdom setter seg i bussen, og kjører av sted med to ledere, er det straks mer komplisert for Dream Team.

– Vi må sponses. Kostnaden for en slik tur ligger på om lag 50.000 kroner. Årsaken til dette er at alle spillerne må ha med seg minst en person. Noen må faktisk også å ha to. Det hadde vært umulig dersom man skulle betale alt selv. Vi har en egenandel, men det er avgjørende at vi får økonomisk støtte.

De har nå deltatt på tre turneringer i Verdal. Turneringen er så mye mer enn bare fotball.

– De får nye venner, får være en del av et lag. Det er bankett om kveldene, så de får jo en helt fantastisk opplevelse.

Økonomisk støtte

Onsdag var det juleavslutning for Dream Team på Sletterkulo bowling, der det kom fram at laget har fått bevilget 15.000 kroner fra Sandnessjøen sanitetsforening.

– Vi er så takknemlig. Vi har i tillegg fått økonomisk støtte fra Helgeland Kraft, og har også noen penger på konto. Det ser ut som det kan bli tur til Verdalscupen.

Laget har på de tre årene siden oppstarten hatt en fantastisk utvikling.

– De er et helt annet lag i dag, enn for fire år siden. Vi har hatt unger som har snudd i døra, og som har vært utrygge. Det er gjerne dem som er mest aktive nå. De trives og de får spille fotball, slik fotball skal spilles. Som et lagspill.

Betyr alt

Jeg vet ikke hva vi skulle gjort dersom Erlend ikke hadde hatt dette tilbudet. I dag hadde vi juleavslutning på bowlingen. I bilen sa han at han var skuffet. Da jeg spurte han om hvorfor han følte det sånn. Så svarte han:

– Mamma, det er fordi det ikke ble fotballtrening i dag.

Så det betyr alt for han å få dra på trening, og spille på et lag, sier Marit Brandsnes Pedersen.

Å ha fått være med på Dream Team disse siste fire årene, gjør at familien nå ser på folkehøgskolen «Peder Morset» i Selbu, etter at Erlend har avsluttet skolegangen i Sandnessjøen.

– Det er fortsatt noen år til, men Dream Team har åpnet opp for så mange muligheter. Ikke bare Erlend, smiler Marit.