Gå til sidens hovedinnhold

Endelig er det distriktene sin tur

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et samfunn med arbeid, bosetting og et godt velferdstilbud over hele landet er fundamentet for et sterkere fellesskap og vår felles identitet. Vi skal ha lys i husan, vi skal ha næring i hele landet. Nordland, mitt fylke, har mer enn en fjerdedel av Norges kyst. Det bor flere tusen mennesker på øyer uten fastlandsforbindelse og verdiskapingen er stor på mange av disse stedene.

Fergene er livsnerven for både innbyggere og næringslivet i mange av kystkommunene, og med Arbeiderpartiet i spissen har vi laget gode løsninger for samferdsel i hele landet.

Åtte år med borgerlig regjering har nå gitt en pris på fergebilletten som skremmer folk bort fra distriktene. Det finnes folk som ikke har råd til å benytte seg av fergetilbudet. Ja, det er slik at folk vurderer å si opp jobben og flytte fra distriktene på grunn av prisen på fergebilletten. Dette rammer også næringslivet.

Det er riktig som Høyres ordfører i Bø i Vesterålen sa; Staten har forlatt distriktene. Slik kan vi ikke ha det.

Skal folk kunne leve og bo i hele landet må man også ha råd til å benytte seg av fergene våre. NRK har fortalt om Espen som pendler fra Dønna til regionssenteret Sandnessjøen hver dag, en reise på 25 minutter. Det koster han 207 kroner – hver vei, vel 47 000 kroner i året, så kommer familiens fritidsreiser i tillegg. Har man god råd kan man kjøpe seg 50 prosent rabatt. Man må da på forhånd betale 3 700 kroner for AutoPASS. Det er ikke alle i stand til å gjøre, de av oss som allerede har minst betaler derfor mest for fergeturen. Dette må vi gjøre noe med.

Jeg er derfor stolt av at Arbeiderpartiet går foran for å halvere prisen på fergebilletten, og vi skal senke inngangsbilletten for AutoPASS. Det er viktig og det er riktig.

Det gjør det fortsatt attraktivt å drive næring og verdiskaping i distriktene, det gjør det mulig å ha lys i husan. Endelig er det distriktene sin tur, endelig er det vanlige folk sin tur!

Kommentarer til denne saken