Etikk og troverdighet

SLÅR RING OM SYKEHUSET: Bildet ble tatt under fakkeltogaksjonen for sykehuset i desember i fjor

SLÅR RING OM SYKEHUSET: Bildet ble tatt under fakkeltogaksjonen for sykehuset i desember i fjor Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er nesten som at man må gni seg i øynene for å kunne forstå det som er opplyst, skriver Støttegruppe for Sandnessjøen Sykehus og Folkeaksjonen for Sandnessjøen Sykehus i et leserbrev.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Teknisk sjef ved Helgelandssykehuset Bjørn Bech-Hanssen (BBH) har vært på befaring på sykehuset i Sandnessjøen for å vurdere sykehusets standard. Årsaken er at styret ved Helgelandssykehuset har vedtatt å engasjere konsulentfirmaet ÅF Advansia for å etterprøve rapporten Deloitte la fram i vår. En rapport som flere stilte spørsmål med, og der det også ble påvist feil. Gjennom sitt vedtak om å engasjere nytt firma har da også styret slått fast at rapporten fra Deloitte ikke er verd papiret den er skrevet på – selv om dette antakelig er svært kostbart papir.

Det som er utrolig og som får oss til å spørre om arbeidet nå i sluttfasen bare er en skinnmanøver, er at en av de sentrale bidragsytere (BBH) til Deloitte på nytt skal bidra med informasjon – en informasjon som beviselig ikke holdt mål. Det er nå engang slik at resultatet som kommer ut i rimelig sterk grad er avhengig av input. Det er svært urovekkende at den person som kjenner sykehusets standard best – teknisk sjef Gunnar Sjøset – verken var med på befaringen eller kjente til at den skulle skje. Det er tydelig at riktig informasjon er det ikke så nøye med – man kan jo bare slå seg på brystet og si at – jo- vi har vært på befaring. Faktabasert kunnskap er tydeligvis ikke det viktigste!

Det er alvorlig at en person som er nevnt i flere varslingssaker fortsatt får holde på med sitt. Normalt burde suspendering vært foretatt – eventuelt satt han til annet arbeid. Minst like alvorlig er det at adm.dir. i Helgelandssykehuset uttrykker full tillit til vedkommende – noe hun gjør uten at resultatet av varslingene er kjent. Det at dette har tatt så lang tid kan jo tyde på at varslene i alle fall delvis har rett.

I Helse Nords etiske retningslinjer heter det at disse skal bidra til refleksjon rundt ulike dilemmaer og situasjoner og hjelpe medarbeiderne til å ta etisk velbegrunnede valg samt ivareta Helse Nords samfunnsansvar og bygge tillit. Ingen skal kunne trekke uavhengighet i tvil og man skal opptre upartisk og saklig.

Slik vi ser det har man i denne saken helt sett bort fra disse – særlig punktet om å bygge tillit. Skal den nye rapporten kunne få troverdighet bør Advansia ta en ny tur til Sandnessjøen og snakke med den som har de aller beste forutsetninger for å gi et sant bilde av sykehusets standard. Sandnessjøen, 28. september 2019

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken