Ett sykehus på Helgeland

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Helgelendingen) Med sju mot fire stemmer gikk styret i Helgelandssykehuset inn for at det skal bygges ett felles sykehus for Helgeland i Sandnessjøen eller omegn. I tillegg skal det være et distriktsmedisinsk senter i Brønnøysund og et på Mo. Det kan neppe karakteriseres som annet enn en full seier til de 12 ordførerne som i fellesskap har kjempet for en slik beslutning.

Det mest positive ved flertallets beslutning er at man gikk for ett felles sykehus for hele regionen. At flertallet i styret vil at det skal bygges i Sandnessjøen eller omegn er i tillegg en full seier for strategien de 12 ordførerne sør for Korgfjellet har stått sammen om. Det var nettopp et slikt vedtak som var målet. Så er det å håpe at samholdet ikke stanser ved sykehussaken, men at det fortsetter også i andre saker.

Malurten i begeret er at Mosjøen med det vedtaket som nå er gjort, mister all sykehusaktivitet. Tone Hauge, sammen med tre andre styremedlemmer, sørget for at det ble tatt inn en protokolltilførsel med flertallsvedtaket som understreker viktigheten av å ta Mosjøen og omegn med inn i neste fase av dette arbeidet. Men gitt at vedtaket i styret i Helgelandssykehuset blir sluttresultatet i denne saken, vil Vefsn få en betydelig utfordring med å kompensere for tapet av sykehusarbeidsplasser. Vi håper administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottirs løfter om kompenserende tiltak blir noe mer enn fagre ord. Likevel vil det i beste fall kun være et lite bidrag for å løse en betydelig utfordring.

Til tross for at dette bør være en gledens dag for alle som har kjempet for ett felles sykehus for hele Helgeland, sentralt plassert midt i regionen, må det påpekes at vedtaket, med et styre nesten delt på midten, gir Helse Nord et stort spillerom når de skal lande sitt vedtak i styremøte 18. desember. I så måte er skjebnen til framtidas sykehusstruktur på Helgeland langt fra avgjort. Dette var bare en av flere milepæler, før helseministeren tar den endelige avgjørelsen en gang i januar eller februar neste år.

Derfor tror vi ikke kampen om framtidas sykehusstruktur er over med styrets beslutning. Til det er det for sterke krefter i sving, ikke minst i Rana-miljøet. For dem var vedtaket en solid nesestyver og vi mer enn garanterer at de kommer til å fortsette kampen, og med stor styrke. Det bør resten av Helgeland ta innover seg og agere i forhold til.

Det er grunn til å rose styret i Helgelandssykehuset for et klokt og framtidsrettet vedtak. Samtidig oppfordrer vil fortsatt kamp. Beslutningen om ett felles sykehus sør for Korgfjellet er likevel en viktig milepæl i arbeidet for et best mulig helsetilbud for flest mulig av Helgelands befolkning.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken