Gå til sidens hovedinnhold

Festivalene på Helgeland går sammen om samarbeid

Artikkelen er over 1 år gammel

«Festivalenettverk Helgeland» har som formål og øke lønnsomheten og bidra til bærekraftige festivaler på Helgeland.

Det skriver nettverket, som består av Smeltedigelen Musikkfestival AS, Festspillene Helgeland AS, Havnafestivalen AS, Hemnesjazz, Klemetspelet, Trænafestivalen, Rootsfestivalen og Verket Musikkfestival, i en pressemelding.

«I oktober i fjor begynte flere festivaler å diskutere et mulig framtidig samarbeid, og allerede 6. februar i år ble Festivalnettverk Helgeland en realitet. Det overordnede målet er å øke lønnsomheten og bidra til bærekraftige festivaler på Helgeland.

Festivalene i nettverket er solide kulturaktører og hadde i fjor en samlet omsetning på over 50 millioner. I tillegg engasjerer de tusenvis av besøkende og frivillige i hele regionen. Likevel mener festivalene de kan bli enda bedre, at de har mye å lære av hverandre og at de kan bli sterkere sammen.

2020 har så langt vært et spesielt år for festivalene og koronapandemien har rammet de hardt. Flere av festivalene i nettverket har måttet avlyse årets arrangement og det er kanskje viktigere enn noen gang å stå sammen.»

Det første året skal festivalene bli kjent med hverandre gjennom en kartlegging, felles samlinger, kurs og en studietur. Prosjektleder for Festivalnettverk Helgeland, Marlene Jordbru, sier det ikke har vært gjennomført en omfattende kartlegging av festivalene på Helgeland siden 2014 og at det er på tide å få et oppdatert bilde av deres bidrag til regionen.

I 2014 så man at festivalene hadde en samlet omsetning på 45 millioner, over 97 000 besøkende og ca. 2100 frivillige. Det har skjedd mye siden da og nettverket ønsker å få fram at festivalene er viktige samfunnsaktører som bidrar til både stedsutvikling og attraktivitet.

Siden oppstarten av nettverket har festivalene fått både Kunnskapsparken Helgeland, Innovasjon Norge og Helgeland Sparebank med på laget.

Kommentarer til denne saken