Gå til sidens hovedinnhold

Fødende: Driver man sykehus for å spare penger?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Helgelendingen)

7. juni kan vi lese en artikkel i Helgelendingen om at helsepersonell øver seg på å transportere fødende over lange avstander, når Helgelandssykehuset (HSYK) i sommer etter tur stenger de to fødeavdelingene HSYK har i henholdsvis Sandnessjøen og Mo i Rana.

I styremøtet i Helgelandssykehuset (HSYK) i slutten av mai stilte styremedlem Eva Monica Hestvik store spørsmålstegn ved at ledelsen sommer-stenger fødeavdelinger, og mener det ikke burde vært gjort.

Godt å se at i alle fall noen i styret i HSYK står fram med integritet og har mot til "å tale Roma midt i mot", og i HSYK-styret tale de fødende på Helgeland sin sak overfor ledelsen i HSYK. Hestviks uttalelse i styremøtet om at "man driver ikke sykehus for å spare penger", er helt på sin plass.

Fødende som er på vei til eller innlagt på sykehusene sine fødeavdelinger for å føde, er pr. definisjon en pasient og skal ha samme status som øvrige pasienter. Det ser ikke ut til å være alle ved HSYK som deler den oppfatningen. Sykehusledelsen ser åpenbart ut til å ha en oppfatning om at fødende er B-pasienter som man i større grad kan skalte og valte med enn andre pasientgrupper. For vi har aldri sett forslag fra sykehusledelsen om å stenge f. eks. psykiatrien, kirurgien eller indremedisin om sommeren for å spare penger.

Kommentarer til denne saken