Iallfall om man skal tro på budsjettforslaget til den sittende regjeringa.

Vår egen politiker, Siv Mossleth (Sp) fra Nordlandsbenken, forteller til Helgelendingen – med jubel i stemmen – at nå blir det gratis å reise på følgende ferjestrekninger:

Festvåg – Misten

Forøy – Ågskardet

Horn – Andalsvåg

Sandnessjøen – Dønna – Løkta

Søvik – Herøy

Løftet til kystfolket

– Nå vil endelig løftet til kystbefolkninga bli oppfylt. Nå blir det lettere å bo i øyfylket Nordland, tilføyer Mossleth som nå sitter i Miljø- og energikomiteen.

– I forrige periode satt jeg i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og da fremmet vi i Senterpartiet forslag om billigere ferjer, men vi vant ikke igjennom med forslaget. Nå kan vi kvittere for det vi har lovet i Hurdals-plattforma, sier hun.

Hun viser til utviklinga på ferjefronten.

– Vi tok de minste ferjesambandene først og gjorde dem gratis. Nå kommer det flere gratisferjer. Jeg vet at mange hjerter gleder seg, sier Siv Mossleth (Sp).

Halv pris til resten

Resten av riksvegferjene og fylkesvegferjene får halv pris, sammenliknet med 1. januar 2021. I en tid hvor mye blir dyrere prioriterer regjeringen å kutte levekostnadene til de som er avhengige av ferja.

– Som politiker fra Nordland vet jeg utmerket godt at folk har vært utålmodig enten det nå gjelder vanlige folk etter næringslivet. Nordland har en lang og kronglete kyst med mange øykommuner. Så de nye gratisferjene vil bli tatt godt imot.

Eksempler på innsparing

Mossleth viser for eksempel til følgende regnestykker.

Bor du på Herøy og jobber i Sandnessjøen, sparer du kr 36 685,- på jobbreisen.

Med autopasspris i dag (50 prosent rabatt) er ferjeprisen Søvik – Herøy kr. 145 tur/retur (ifølge autopassferje.no). Det er 253 arbeidsdager. Det blir kr. 36 685,- på arbeidsreiser for en pendler med konvensjonell Volvo personbil, sammenliknet med dagens pris, som er 30 prosent lavere enn 1.1. 2021.

– Med gratis ferje vil en som bor i Vevelstad og jobber Brønnøysund spare kr. 36 685,- bare på jobbreisene første året i en konvensjonell Volvo i forhold til dagens priser.

Med autopasspris i dag (50 prosent rabatt) er ferjeprisen Horn – Andalsvåg kr. 109 tur/retur (ifølge autopassferje.no). Det er 253 arbeidsdager i året. Det blir kr. 27 577,- på arbeidsreiser for en pendler med konvensjonell Volvo personbil, sammenliknet med dagens pris, som er 30 prosent lavere enn 1.1. 2021.

Bor du på Kjerringøy og jobber i Bodø sparer du kr. 23 529,- på jobbreisen. Med autopasspris i dag (50 prosent rabatt) er ferjeprisen Festvåg – Misten kr. 46,50 per tur (ifølge autopassferje.no). Det er 253 arbeidsdager. Det blir kr. 23 529,- på arbeidsreiser for en pendler med konvensjonell Volvo personbil, sammenliknet med dagens pris, som er 30 prosent lavere enn 1.1. 2021.

Nesten en halv milliard

I statsbudsjettet for 2023 foreslås til sammen om lag 420 millioner kroner til gratis ferjer og til ytterligere lavere takster. Dette er en økning på 390 millioner kroner sammenliknet med Saldert budsjett 2022, det vil si det endelige statsbudsjettet som ble vedtatt av Stortinget i desember 2021.