Forslag og oppfordring til øyeblikkelig nødhjelp!

TROND SOLFJELD: Pensjonert teleingeniør og langvarig Røde Kors-medlem gjennom 55 år.

TROND SOLFJELD: Pensjonert teleingeniør og langvarig Røde Kors-medlem gjennom 55 år. Foto:

Av

Til norske myndigheter og våre helsemyndigheter, til Norges Røde Kors, FN og Flyktninghjelpen:

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.BARNA DØR – NØDHJELP TIL FLYKTNINGLEIRER I HELLAS OG LIBANON HASTER – MED MASSIV HUMANITÆR HJELP NÅ! KORONAVIRUSET ER OGSÅ KOMMET DIT.

Nå bør vi sende hjelp dit!

FLYKTNINGER HAR DET ABSOLUTT VERST – HAR HATT DET SLIK I MANGE ÅR!

De er faktisk våre medmennesker, skapt av kriger og konflikter – og har rømt fra kaos og stor nød!

Jeg sitter trygt her i Sandnessjøen, torsdag den 2. mars 2020 – som eldre, aktiv og erfaren Røde Kors`er siden 1965 – i trygge Norge! Vi i RK har lang erfaring og praksis fra katastrofer, nød- og humanitære kriser. Vi har erfart løsninger – og gjennomført deler av disse. Vi har stor planerfaring.

Som alle hører jeg igjen om de redselsfulle, grusomme helse, bo- og helseforhold som flyktningene i leiere i både Hellas og Libanon fortsatt har hatt mange i 12–15 år allerede. Jeg forfatter derfor – og sender over dette forslag om Nødhjelp – til norske humanitære myndigheter – og til gode venner og kollegaer i Røde Kors: Ta snarest mulig forslaget videre opp i Røde Kors!

HURTIG NØDHJELP: SEND RESERVE HOSPITALSKIP, ASS. KYSTVAKTSKIP OG STØRRE HJELPESKIP – OGSÅ SKIP I OPPLAG!

Inviter – og få hjelp til nødhjelp fra våre naboland, med hospitalskip og støtteskip.

MATERIELL:

Ikke glem noe, ta med alt av nødmateriell. lysutstyr, medisiner, bygg dusjer. Still opp med svært mange ulltepper og varme pledd også sydd av Fretex, og masse klær, særlig ullklær/strømper, nye og brukte gode klær og sko/støvler til barn og voksne. Og nok antall senger/feltbårer, madrasser, tepper, stoler, medisinsk utstyr, og ulltepper m.m. Ta med rikelig tørrmat, hermetisk frukt, hermetikk, mel til baking, rikelig nok klippfisk og tørrfisk, og massevis av røkt laks, norsk syltetøy, gode saueskrotter m.m. fra egne fryselagre her! Og mere til.

BARNA ER SYKE, REDDE OG GRÅTER – DE BARE DØR!

RIGG OPP FELTSYKEHUS, store nødtelt , mange feltsykehus med feltsenger, bårer, dusjer, medisiner, med alt medisinsk utstyr og materiell, og flere feltkjøkken, med mye kjøkkenmateriell, møbler og mat som frossen kjøtt t av sau/friske bær/melkepulver nødproviant. Benytt mange nok reserve militære felthospitaler med alt materiell, (vi eldre vet om hvor mange – og hvor mye som finnes), også frivillige sivilforsvarspersonell fra humanitære organisasjoner idrettsledere og studenter!

Rigg straks opp mange FELTKJØKKEN/MILITÆRKJØKKEN!

Benytt reserve militære felthospitaler med alt utstyrt!

Nå trengs ALT – verdens små barn trenger vår hjelp NÅ! Vi må gjøre alt for å berge liv! Vi kan ikke vente lengre! Inviter med ledige og pensjonerte, frivillige helse- og kjøkkenpersonell. Også fra Forsvarets sanitet.

MAT, MEDISINER OG NØDMATERIELL: Og godt med mat, medisiner og særlig mange presenninger, og store mengder paller til bruk under telt. Ta med masse spader for å grave drenering. Og: Send mere materiell med lastefly og skip etter hvert – hele tiden!

LIBANON: De hardt rammede – ca. 1,5 million flyktninger i ca. 40 år – Libanon lider også mye! – rett øst av Hellas ved Middelhavet, et lite land med 3,5 mill. innbyggere. Alle husker nok Sabra og Shatila-leirene der, som ble svært brutalt utryddet i Beirut allerede i 1982. Landet og flyktninger trenger all hjelp. Disse leirer har fått smitten dit!

BARNA De har ikke tilgang på mat eller klær, ingen legehjelp eller sykepleiere, eller andre hjelpere. De står og fryser, i mange, mange timer hver dag i kø – der i kloakkvann rundt beina, for kanskje å få litt mat. Svært mange små barn gråter og har intet – de er ofte syke og er ekstremt hardt rammet! På toppen har de nå fått inn en dødelig pandemi – det dødelige koronaviruset!

VÅRE FELLES INTERNASJONALE BARN ER OGSÅ DISSE – VIS MER MENNESKELIGHET OG HUMANITET NÅ –!

Vi har i dag en krigs- og katastroferammet internasjonal verden – med også en farlig pandemi med koronasmitte! Den lille jenta og gutten gråter – og fryser og er sulten og syke. De har ikke drikkevann, eller vann for å få en enkel vask eller dusj. Skal barna bare dø? Vi har svært mye reserve ressurser her, som vi kan og bør sende ned, som vi selvsagt straks må få ned dit nå!

SMITTET AV CORONA-VIRUS:

Evakuer straks Moria-leieren i Hellas med over 20 000 flyktninger svært raskt nå!

Er helt overfylt, var bygd for 3000 mennesker. Og straks må vi også besørge evakuering nabo-leir

med over 3000 flyktninger nå! Smitten får der fritt spillerom, ingen får vaske seg, dusje eller får noe som helst av nødvendig helsehjelp.

Et eksempel derfra: Mer enn 1200 mennesker må dele en handvask, kloakken renner forbi telt og skur der de stakkars flyktninger som fortsatt bor der – i årevis. Ingen leger er der, ingen sykepleiere. De mangler alt som toaletter, hygiene, vann. mat, medisiner, elkraft – anstendige boforhold – og alt mulig annet. Bygg dusjanlegg. Husk ferskvannstanker – mange med filtre!

DEN LILLE JENTA OG GUTTEN FRYSER – SKAL DE BARE DØ? De gråter og er syke. De har ikke vann eller mat, ikke til en enkel vask engang!

Her må vi gjøre alt for å berge liv! Det er vår alles ansvar. De er faktisk også våre felles barn. De trenger hjelp! Ta med alt materiell, senger, madrasser, tepper, stoler, medisinsk utstyr, og ulltepper m.m. som tas med. Send mere materiell med lastefly og skip etter hvert – hele tiden! Lag dusjer. Still med svært mange ulltepper! Og rikelig tørrmat, hermetikk, mel til baking, og klippfisk tørrfisk.

DE ER ALLE MEDMENNESKER – DE TRENGER EVAKUERING NÅ!

Det internasjonale Røde Kors bør være felles koordinator sammen med FN, for nød- og hjelpesendingene, for de tre nevnte flyktningleirer, og til andre leirer.

Send snarest mulig forslaget ut og opp i Røde Kors-organisasjonen!

KUNNGJØR ALLE TILTAK – FÅ MED OSS NABOLAND – SKAP MERE HÅP I LEIRENE DER – OG I SAMFUNNET HER!

Og nå til våre lokale helter her heime:

Mange av våre helsefolk – særlig de som jobber i helsevesenet, på sykehus, sykehjem, omsorgsboliger – og i hjemmesykepleien, har gjort og gjør en enestående flott og prisverdig innsats for ei best mulig helse. Det samme med lærere og assistenter, og alle i barnehager og skoler.

Dette gjelder også ambulanser, helikoptre, gule fly som ambulanser og alle innen transport, renhold, og i de humanitære organisasjoner – og alle de innen tilrettelegging innen nevnte fagområder. Stor, stor takk til de alle!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken