Første positive koronaprøve i Leirfjord

TESTKASSE: Pasienter i Leirfjord som må testes for koronaviruset må ta prøvene selv. Lege og helsepersonell legger prøvekittet ut til pasienten. Pasienten tar prøven godt instruert av lege, før testkittet leveres tilbake. Systemet er også i bruk i flere andre kommuner.

TESTKASSE: Pasienter i Leirfjord som må testes for koronaviruset må ta prøvene selv. Lege og helsepersonell legger prøvekittet ut til pasienten. Pasienten tar prøven godt instruert av lege, før testkittet leveres tilbake. Systemet er også i bruk i flere andre kommuner. Foto:

Leirfjord kommune har fått sitt første påviste tilfelle av covid-19.

DEL

– Det var to reisende som kom hjem fra England rundt den 19. mars. De følte seg ikke helt bra og fikk testet seg. Den ene prøven viste seg å være positiv, sier ordfører Ivan Haugland (Ap) til iSandnessjøen.

Svaret på prøvene kom onsdag denne uken. Han sier samtidig at kommunen har gjort en god jobb med å kartlegge potensielle smitteveier for viruset.

– De har tatt alle forholdsregler og satt seg selv i karantene. De har fulgt alle retningslinjer, sier Haugland.

Ordføreren opplyser at de to ikke har hatt noe behov for medisinsk behandling og begynner å føle seg litt bedre ifølge kommunelegen.

Kom med fly til Sandnessjøen

De reisende kom til Helgeland via Stokka lufthavn i Sandnessjøen.

Kommuneoverlegen er i gang med et løp for å snakke med flyselskapene de har reist med, slik at alle som har gått av på de samme stedene som de to reisende får beskjed om dette.

De reisende følges nå opp tett fra kommunelegen, og må testet på nytt for å få status som friskmeldt.

Haugland sier at det har blitt gjennomført veldig mange koronatester i kommunen, men fram til å går har alle vært negative.

Har satt inn ekstra tiltak

Haugland forteller at det er satt inn ekstra tiltak på legekontoret og sykehjemmet de siste ukene.

– Legene våre jobber annerledes nå og går to skift. Det gjør vi for at ikke begge skal kunne bli smittet samtidig. Det er også innført konsekvent maskebruk, ingen får gå på kafferommet samtidig og det skal settes inn pleksiglass.

Ordføreren roser også alle med bakgrunn innen helse som har meldt seg til tjeneste i kommunen.

– Vi har fått mange som har meldt seg. Folk som jobber andre steder til vanlig har stilt opp og jobbet på for eksempel sykehjemmet.

Artikkeltags