– Hvordan greier man å stå i en slik krise som du har gjort?

Spørsmålet blir stilt av kveldens konferansier, Tor Martin Leines Nordaas. Publikum lytter oppmerksomt når Hilde Lundestad svarer:

– Jeg vet ikke om jeg har noe godt svar på det – man må jo bare. Jeg tror egentlig at det i starten bare handlet om time for time, og dag for dag. Nå er dagene mine veldig fine, forteller hun.

Det er fullt på Helgeland Kolonial. Mange har tatt turen for å være med når podkasten Krisestemning med stemmer fra Helgeland blir lansert.

Et dramatisk ekteskapsbrudd snudde brått opp ned på livet til Hilde i 2015. Hennes mann hadde utsatt henne for økonomisk svindel og identitetstyveri, og det skulle gå mange år før hun kom seg på fote igjen, økonomisk. Nå bruker hun sine egne erfaringer til noe positivt, og vil ha flere med.

Ideen bak podkasten har vært å invitere folk med tilknytning til Helgeland til å fortelle om kriser de selv har opplevd, hvordan de kom seg gjennom dem, og hva de har lært av dem.

– Jeg er stolt av å ha fått med så mange flotte gjester, og har snart ti episoder klare, forteller Hilde.

– Kult at ei dame er først ut

Flere av gjestene var til stede under lanseringen – blant dem statssekretær Trine Fagervik. Hun har i en årrekke vært åpen om sine erfaringer om overgrep i barndommen.

– Da jeg ble spurt om å stille opp i podkasten måtte jeg si ja. Jeg var 15 år da jeg først fortale historien om min krise i livet. De rundt meg bestemte at dette var noe vi bare skulle fortelle om. Det er jeg glad for.

– Så lenge folk visste det, trengte jeg ikke bruke krefter på å skjule det. Jeg har møtt mange i ettertid som det ikke nødvendigvis går så bra med. I dag får jeg brukt min erfaring og mitt engasjement på å gjøre en forskjell, fortalte hun fra scenen.

Flere av de andre gjestene i podkasten var også til stede fredag: Olav Rune Ertzeid, Rune Almås Larsen og Camilla Solvang Hansen. Sistnevnte er aller første gjest når episode nummer én slippes denne helga.

– Det er skikkelig kult at det er ei dame som er først ut. Nå er målet at folk vil lytte til podkasten, slk at jeg kan fortsette med å lage flere episoder, sa Hilde.

Rørende hyllest

I tillegg til åpenhjertige samtaler, var det også musikk under lanseringsfesten. De lokale musikerne Arne Johansen og Marita Øvre-Johansen spilte flere låter sammen, og mot slutten av kvelden framførte Hildes datter Karna låten «Å kunne æ skrive» av Lars Bremnes til stående applaus fra publikum.

Hun takket moren for å være modig og åpent fortelle om en krise de som familie har stått i, og for i tillegg å få andre til å dele sine livserfaringer i podkasten.

Tor Martin Leines Nordaas påpekte at alle vet hvordan en krisestemning kjennes på kroppen:

– Dette er en begivenhet ikke bare her, men i verden – en podkast kan jo høres overalt.