(Helgelendingen)

(Nettavisen, NTB): Varme luftmasser kommer inn over Sør-Norge fredag morgen, og det ventes plussgrader mange steder.

- På fredag kan for eksempel Bergen få opp til 12 grader! skriver meteorologene på Twitter og sier at de som vil ha minusgrader, må dra til fjells - ganske høyt opp.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for snøfokk i fjellet i Sør-Norge.

Fra torsdag formiddag og fram til fredag formiddag ventes snøfokk på grunn av snøvær og kraftig vind fra sørøst.

Plussgrader

Ifølge meteorologen vil plussgradene strekke seg helt oppover mot Nordland, som heller ikke kan regne med en hvit jul.

I Troms og Finnmark holder minusgradene seg fram mot julaften. Det kan ligge an til nedbør enkelte steder nærmere julaften, og det vil i så fall komme som snø.

Det er spesielt i Øst-Finnmark og på Finnmarksvidda det blir kaldest fremover, med temperaturer ned mot 15 minusgrader.


Hvit jul i Troms og Finnmark

Troms og Finnmark ligger an til å få en hvit jul. I resten av landet blir det regn, gråvær og plussgrader, oppsummerer vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis overfor NTB.

I alle landsdeler, med unntak av de to nordligste fylkene, ventes det plussgrader og mildvær i tiden fremover – og snøen uteblir.

– Det er ikke så mye som tyder på jul, nei, sier Sarchosidis.

Uvanlig varmt Europa

Årsaken til alle plussgradene rundt om i landet er varm vind som blir blåst nordover fra et uvanlig varmt Europa.

- Det er varmt over hele Europa for tiden, og enkelte steder i Sør-Europa er det om lag 20 grader nå. Det er ganske uvanlig såpass seint på året, det pleier ikke å være så varmt som dette, sier Sarchosidis.


Regn og grått

Torsdag kommer det ny runde med nedbør i hele Sør-Norge. Det starter på Vestlandet torsdag morgen og sprer seg østover. Innen torsdag ettermiddag vil det være nedbør over hele Sør-Norge.

Fredag vil det være grått og regn over store deler av Østlandet. Nedbøren vil avta i god tid før julaften, og ifølge Sarchosidis vil det ikke bli noe særlig påfyll av snø i den sørlige delen av Norge.

– Hvis man vil ha hvit jul i Sør-Norge må man høyt opp på fjellet, sier meteorologen.

På selve julaften vil det regne mest på Vestlandet, og ellers vil det være ustabilt vær i Midt-Norge, inkludert Trøndelag. Også i Nordland vil det være enkelte byger og ustabilt vær, mens det på Østlandet blir oppholdsvær på julaften.