Gå til sidens hovedinnhold

Har omplassert 700 katter, men risikerer å måtte legge ned: – Vi kan ikke redde flere uten hjelp

Kattens SOS i Sandnessjøen har et stort behov for nye fosterhjem. – Uten fosterhjem kan vi ikke redde flere katter, sier leder Line Larsen.

Kattens SOS har i mange år jobbet for å øke katters status i samfunnet, og har ved flere anledninger gått inn i flere kattekolonier på Helgeland. Her har voksne katter og kattunger som er friske fått en ny sjanse i fosterhjem, og senere i et nytt hjem.

Mange katter får imidlertid aldri denne sjansen fordi de enten er for syke eller hjelpen kommer for sent. Men veldig mange får en ny sjanse, og leder i Kattens SOS, Line Larsen, forteller at organisasjonen har berget og omplassert minst 700 katter på hele Helgeland. Organisasjonen befinner seg i Sandnessjøen/Leirfjord, men har reddet katter både på kysten og på innlandet.

– Vi har reddet veldig mange, men vi tror dessverre at mørketallene er store, og at det alltid vil være flere som trenger hjelp.

Larsen viser til organisasjonens hjemmesider både på nett og Facebook for oppdateringer, og en oversikt over hvilke katter som er tilgjengelig.

– Facebook og Snapchat er viktige virkemidler for oss for å nå ut til mulige nye fosterhjem eller nye permanente hjem. Spesielt Snapchat er et fantastisk medie for å få kattene ut av fosterhjem så raskt som mulig.

Må ha nye fosterhjem

Nylig annonserte ildsjelen Torunn Walla at hun går av med pensjon, og ikke vil kunne stille opp mer som fosterhjem for Kattens SOS. Walla har vært med i organisasjonen i mange år, og har på det meste hatt opp mot 37 katter i fosterhjem. På en og samme gang.

Les også

Torunn (64) tar vare på 29 katter fra en kattekoloni: – Regninga til dyrlegen kom på 32.077 kroner

Kattens SOS legger ikke skjul på at de med henne vil miste en stor og viktig ressurs, og leder Line Larsen sier at det vil bli umulig å drive videre uten nye fosterhjem.

– Vi kan rett og slett ikke fortsette uten fosterhjem, og det er viktig at alle forstår dette. Vi er vanlige folk med familie og jobb. Tross dette hender det at vi er ute midt på natta for å lete etter katter eller kattunger, sier hun og fortsetter:

– Men vi kan ikke redde flere katter uten hjelp. Vi trenger flere fosterhjem. Derfor ber vi alle som har muligheten til å ta kontakt. Det er en veldig givende jobb og vi betaler alle utgiftene, sier Larsen.

13 kattunger

Ann-Katrin Sandaker har vært fosterhjem i ti år, og kom inn som en ressurs via en tilfeldighet da hun skulle hjelpe noen syke kattunger. Lite ante hun da at disse kattene skulle endre familiens liv.

– I 2011 ble morløse kattunger funnet i en fjøs i Tovåsen i Leirfjord kommune. Familien Sandaker skulle bare være fosterhjem i to uker, men endte med å frivillig ha 13 kattunger i hus. Og i sommer åpnet vi dørene for åtte kattunger.

– Det ble en heftig sommerferie for 14-åringen som fikk hovedansvaret for kattene. Kattungene endte via omveier på badet vårt, ble flaskemata dag og natt og vaska av en stor hunde-tante.

Nå har familien vært fosterhjem i perioder de siste ti årene, og barna har nå blitt vant til de nye rutinene når de har katter i fosterhjem. Men familien har ikke sendt alle fosterkattene fra seg.

– Å bli fosterhjem endte selvsagt som det måtte. Av kattungene som vi hadde i fosterhjem i starten, beholdt vi den aller minste og svakeste kattungen selv. Magnolia heter hun, oppkalt etter min bestemor Magny som døde nå i høst. Magnolia er nå en kvikk og rask kattunge, og har blitt god venn med storpuddelen Tingilya.

Pelsterapeut

Familien har nå tre katter fra Kattens SOS selv der den eldste Pinkie fikk et unikt forhold til Sandakers sønn som har autisme.

– Pinkie ble i 2017 kåret til Norges dyrehelt av Agria dyreforsikring i 2017. De to har et helt unikt nært forhold, og Pinkie er den perfekte vennen og han personlige pelsterapeut.

Sandaker er glad for at de har kunne stilt opp som fosterhjem for katter i nød.

– Katter som har vært i fosterhjem hos oss har da stort sett blitt trygge på både barn og hunder. Vi vil anbefale andre om å melde seg som fosterhjem, sier Ann-Katrin Sandaker.

Populært

Leder i Kattens SOS er glad for at det finnes mennesker som Ann-Katrin Sandaker og familien hennes, og hun tror det finnes mange flere der ute. Å bli fosterhjem betyr nødvendigvis ikke at man da har katter i årevis før de eventuelt finner et nytt hjem. Hos Kattens SOS er det ofte ventelister på hjem som vil ha en firbeint venn.


For kattene fra Kattens SOS er populære. Unge som gamle. Alle blir chippet, vaksinert og sterilisert før overgangen fra fosterhjem til sitt nye hjem.

– For de som ønsker mer informasjon om hva det innebærer å være fosterhjem så skal vi onsdag denne uken ha et informasjonsmøte i Sandnessjøen. Torsdag har vi møte i Mosjøen. Her kan man stille alle de spørsmålene man måtte ha, smiler Line Larsen, og viser til videre informasjon på Kattens SOS sine facebooksider.

Les også

Utlover dusør på 10.000 kroner etter kattemishandlingene i byen: – Det er jo liv det er snakk om

Les også

Linn Elise vurderte å avlive den blinde og haleløse katten Turid (4): – Det var for hennes eget beste

Les også

Katt surret seg inn i fiskegarn: – Det er ingen som vet hvor lenge den har ligget der

Kommentarer til denne saken