– Jeg og Ludvig har vært gode venner i en årrekke, og har vært involvert i mange andre musikkprosjekter sammen som Helgeland 8-bit Squad, Dekstra Large og Oma Desala. Men, Probleman er det tetteste samarbeidet vi har gjort til nå, sier vokalist og gitarist Østrem til iSandnessjøen.

Selv om begge bor og jobber i Trondheim, og har med en trønder på trommer (Morten Samdal), synger Østrem på bred helgelending på deres første låt Huset du bodd i.

Hør bandes aller første låt under:


Minner fra oppveksten

Østrem er forsiktig med å forklare teksten og betydningen bak i detalj, men legger ikke skjul på at «huset du bodd i» fort kan ligge på hjemplassen i den lille Lurøy-bygda Kvina.

– Jeg vil si at alt er basert på ekte hus, og at låten på den måten er selv-geografisk. Etter å ha bodd i samme by over lengre tid har gjerne man skapt mange minner som er knyttet opp til spesifikke plasser. Der man har vært sammen med personer som man en gang kjente godt, men som av ulike grunner man har mistet kontakten med. Jeg kan fortsatt huske hvem de var, og ting vi gjorde, men tilknytningen min til plassen er borte. Håpet er jo selvfølgelig at de som orker å høre på selv plasserer noen i huset.

– Oppveksten min i Kvina hatt veldig mye å si for meg som person, og det er jo mulig det finnes spor av det også i denne låten, legger han til.

Ferjer og hurtigbåter på Helgeland

Og man skal ikke gå lenger enn til coveret på singelen for å finne spor av Helgelandskysten. Det viser et bilde i retning Skorpa, på ferja fra Sandnessjøen til Dønna, og som er tatt av fotografen Ida Muren Olsen.

– Helgelandskysten betyr mye for oss, noe som har kommet fram i flere andre prosjekter tidligere også. Jeg får mange assosiasjoner og stemninger av bildet.

– Det å se ut av hurtigbåter og ferjer er en stor del av helgelandsopplevelsen for meg. Jeg så gjennom mange av Idas bilder og akkurat dette satte seg. Det er noe melankolsk og nostalgisk over bilde som jeg syns speiles godt mot låten.

Drømmer om Træna, Havna og Verket

Østrem sier at selv om bandet er i en tidlig fase, har de allerede flere låter på gang. Det langsiktige målet er å spille så mye som mulig foran folk, og trioen leker med tanke om å opptre på festivaler på Helgeland.

– Vi kommer til å slippe noen singler og en EP det kommende året. Samtidig jobber vi med nye utgivelser og kommer til å begynne innspillingen av mer musikk til sommeren. Så er jo håpet at vi da også får muligheten til å spille live så mye som mulig. Det er morsomt å jobbe i studio, skrive låter, og ikke minst øve – men samtidig er det å spille for folk det som gjelder.

– Er det noen festivaler på Helgeland som frister i den forbindelse?

– Det er så mange bra festivaler der oppe nå, så jeg utelukker ingen! Men som Lurøyfjæring som har trådd mine ungdomssko på Træna har jo Trænafestivalen en ekstra stor plass hos meg.

– I tillegg hadde jo selvfølgelig Havnafestivalen i Sandnessjøen vært utrolig kult, og Verket og Rød Snø i Mo i Rana likeså.

Teksten til låten

Eg bruk å gå førbi huset du bodd i
Røkt sigarettæ i huset du bodd i
Eg har sett at vinduet e lukkæ att
Att valgan som vi tok di har vi tatt
Dæ va mørketidæ, men den tidæ e borte

Uansett kor du e
E eg sekker på du huskæ meg
På alle di feile måtan
Den dagen som eg for
Før siste gång

Eg brukt å sykle opp tel huset du bodd i
Vi møtte på veien og snakkæ heile veien heim
Eg har haurt at verden, den e åpnæ no
At du pakkæ ned alt og for
Og di vi va, dæ va nån annjer

Uansett kor du e
E eg sekker på du huskæ meg
På alle di feile måtan
Den dagen som eg for
Før siste gång