HSYK 2025 - veien videre?

ENGASJERT: John André Selnes er leder for Støttegruppen for Sandnessjøen sykehus og er Venstre-politiker i Alstahaug.

ENGASJERT: John André Selnes er leder for Støttegruppen for Sandnessjøen sykehus og er Venstre-politiker i Alstahaug. Foto:

Av

Støy og trenering kommer det til å bli så lenge man ikke krever en godt forankret framdriftsplan samt får gjennomført endringa som gjør Sandnessjøen sykehus til hovedsykehus på Helgeland, skriver John André Selnes i et leserbrev.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I skrivende stund er beredskapen i Helgelandssykehuset satt til grønn. Covid-19 er fremdeles her, men strikken er ikke så stram som den var tidligere. Dette vil i praksis si at det ikke er noe i veien for å intensivere jobben med HSYK 2025. Det er fullt forståelig at prosessen har blitt satt på vent på grunn av dette.

Da Bent Høie kom med sitt vedtak 27 Januar 2020 var saken om struktur klar: akuttsykehus i Rana og hovedsykehus i Sandnessjøen. Å gjøre Sandnessjøen til hovedsykehus er ingen stor jobb og burde vært iverksatt umiddelbart. Hvorfor har ikke denne endringen skjedd? Det nytter ikke å komme med unnskyldninger som at det ikke er fasiliteter nok til å ta mot ledergruppa. Så lenge ledelsen i HSYK ikke gjør denne endringen bruker de tiden godt med å etter min mening skrive om vedtaket, flytte funksjoner etc. Hva sykehusene skal inneholde er særdeles viktig og det som skjer nå er ikke bra. Et eksempel på dette er psykiatrien. Slikt skaper usikkerhet og frykt i samfunnet. Det er særs skummelt å sitte på sidelinja og se på det som skjer all den tid prosessen ikke kommer i gang. Man skal jo ha tillit til ledelsen, men usikkerheten gjør det vanskelig å ha nettopp det.

Ledelsen i HSYK ønsker utsettelse og skisserer at prosessen kommer til å ta lengre tid. Dette tror jeg er et spill for å kunne snu vedtaket. Det er valg i 2021, jeg tenker de vil bruke alle midler for å gjøre sitt beste for å snu nevnte vedtak. Hvorfor denne motstanden mot Høies beslutning? En beslutning som er godt forankret og til det beste for pasientene.

Vedtaket fra 27 Januar er klinkende klart. Har lyttet gjennom pressekonferansen flere ganger og det er ikke til å ta feil av. All den tid Covid-19 har hatt fullt fokus er det forståelig at prosessen har blitt satt på vent. Nå er det derimot på tide å komme i gang igjen og derfor vil jeg foreslå et par ting:

  1. Be om et møte med Helse Nord der man ber om en framdriftsplan fra ledelsen i HSYK. Dette for å kunne være sikker på at det jobbes for å gjennomføre vedtaket slik Høie har bestemt. Tidsbruken skaper unødvendig mye støy, prosessen trenger ro.
  2. Gjøre Helseministeren oppmerksom på at vedtaket hans fra 27 Januar 2020 blir fulgt opp. Jeg tror ikke Høie vil se positivt på at hans vedtak ikke følges opp, Høie taper ansikt og troverdighet jo lengre tid dette tar. Helseministeren har bestemt hvordan strukturen skal være og dette skal følges opp. Det er på tide å kreve trygghet rundt prosessen og at den foregår etter boka og følger Høies vedtak.

Til slutt, jeg er bekymret for de ansatte ved alle enhetene. Det er krevende å stå rakrygget i denne prosessen uten at det påvirker dem. Jeg er redd flere dyktige og viktige ansatte kommer til å bukke under for presset. Man skal ha dette i bakhodet! Få prosessen inn på det sporet den skal være, NÅ! Det har alltid vært diskusjoner på Helgeland, men nå er det i ferd med å bli skremmende. Retorikken er beinhard!

Det er på tide å stille krav! Støy og trenering kommer det til å bli så lenge man ikke krever en godt forankret framdriftsplan samt får gjennomført endringa som gjør Sandnessjøen sykehus til hovedsykehus på Helgeland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken