Sjømatfestivalen i Sandnessjøen er i full gang. På torget yrer det allerede av folk. Folk snuser på det som skjer. Til stede er alle de som bruker å dukke opp når ting skjer i byen. Det er smultringer, spekepølser, Røros-mat, ost og Kraftlagets folk som deler ut reklame. Men heldigvis også sjømat. For i et akvariet med saltvann, ligger det i tillegg til levende kamskjell også en diger rugg av en kongekrabbe.

- Krabben er direkte importert fra Finnmark, sier daglig leder i Nordøy Sea, Fredrik Nordøy.

- Vi holder til på Leines og kan forsyne deg med blant annet kongekrabbe, taskekrabbe og kamskjell, forteller Maia Talseth. Hun er markedsansvarlig for Norge for bedriftens produkter.

- Ja, gjetter du riktig vekt på denne krabben, får du han med deg hjem når dette avgjøres ved festivalens slutt på lørdag, forteller hun.

Torsdag sto hun på stand sammen med flere fra bedriften. Rundt henne var det langt mellom det vi kan kalle sjømat. men spekepølse, smultringer og rørosmat kan også nytes med mat fra havet.

Andre aktører som Røde kors og Helgeland Kraft hadde også sine folk på plass for å markere at de alltid er på plass når det gjelder, også på en sjømatfestival.

Og godværet med sol, uten regn, lokket fram smil og glede. Noen satte seg ned for en prat, andre hsatet forbi. Men flere stoppet opp og handlet litt, slik det skal være på en martna som en slik festival også er.