Gå til sidens hovedinnhold

Hyller gerilja-Line på kvinnedagen: – Fødetilbudet er en sentral sak for kvinner flest

Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag 8. mars er kvinnedagen, og etter å ha hatt fokus på internasjonale forhold de siste årene rettes nå søkelyset mot Helgelands egen kvinnekamp.

– Det har vært veldig mye fokus på fødetilbudet og det er en sentral sak for kvinner flest. Vi er litt nysgjerrig å høre hva som har fått henne (Line Rønning Føsker) til å stå i den store saken som hun har frontet. Så da ble vi enig om at temaene drivkraft, engasjement og utholdenhet var betegnende for den saken som hun har stått i, sier Toril Sommerseth i Sandnessjøen soroptimistklubb.

Sammen med Sandnessjøen Damegruppen og Sanitetsforeningen arrangerer de 8.-mars-feiring førstkommende søndag.

Kvelden åpner med den seks ganger Oscar-nominerte filmen Little Women på Kulturbadet, før man flytter seg til Frelsesarmeens lokale i Sjøbergs gate 22.

– Det blir en helaften der man kan se film først. Vi åpner dørene 18.45 og så kommer paradekorpset for å spille klokken 19.

Varaordfører Hanne Benedikte Wiig skal være konferansier, Julie Arstad skal synge, det blir kaffe, kaker og fingermat, kurdisk dans og andre overraskelser, forteller damene.

I tillegg skal Zeinab Haydar fortelle om flukten fra krig i Syria, reisen gjennom Europa og fram til Norge.

– Hun er åttebarnsmor fra Syria, og som greide å få med seg hele familien gjennom Europa. De satt arrestert i Ungarn med en nyfødt baby. Hun er et eventyr i seg selv som kunne vært verdt en hel kveld. Den vanvittige overlevelsesevnen og evnen til å se framover, sier Margit Steinholt i Sandnessjøen Damegruppen.

De to siste årene har man hatt fokus på den internasjonale situasjonen for kvinner.

– Som slett ikke er bra, og som i mange land går bakover, sier Steinholt og fortsetter:

Men i år har vi valgt å se litt mer lokalt på grunn av den voldsomme kampen som Line og Hanne har stått i. Rettigheter er ikke noe som varer evig. Hvis man ikke passer seg, så blir de fjernet, sier hun og nevner abortloven som ble endret i fjor.

– Da vi var unge hadde for eksempel enslige mødre bedre støtte enn i dag. Barnetrygden har stått på stedet hvil og engangsstønad ved fødsel har vært uendret i flere tiår. Så det er viktig å ikke sove i timen, selv i Norge, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken