Gå til sidens hovedinnhold

I år blir det sommerstengte fødeavdelinger på Helgeland: – Det sikrer befolkningen et godt kvalitetsmessig tilbud

I fjor sommer valgte Helgelandssykehuset å ha åpne fødeavdelinger ved sykehusene i Sandnessjøen og Mo i Rana. Årsaken var hensyn til beredskapen knyttet til covid-19. Sommeren 2021 blir det derimot sommerstengte fødeavdelinger som tidligere år.

– Som tidligere vil føde- og gynekologitjenesten på Helgeland alternere mellom Sandnessjøen og Mo i Rana. Dette gjør vi for å sikre befolkningen et godt kvalitetsmessig tilbud også i sommermånedene, skriver Helgelandssykehuset på sin nettside.

Fra uke 25 til uke 28 stenger fødeavdelingen ved sykehuset i Sandnessjøen, mens avdelingen i Mo i Rana holder åpent. Avdelingen i Sandnessjøen holder åpent i uke 29 til uke 32, mens fødeavdelingen i Mo i Rana og Brønnøysund holdes stengt.

– Alle telefonhenvendelser koples over til åpen avdeling i henholdsvis Mo i Rana og Sandnessjøen. Alle telefonhenvendelser til fødestuen i Brønnøysund vil bli besvart på dagtid mandag til fredag, skriver Helgelandssykehuset på nettsiden sin.

Videre informerer foretaket om at de fødende i sommerferien i hovedsak vil møte fast ansatte som er godt kjent med interne rutiner og forhold.

– Dette sikrer stabilitet og kvalitet på den fødeenheten som til enhver tid er åpen. Vi vil også tilby følgetjeneste for pasient i fødsel ved behov. Vakthavende vil ta en individuell vurdering ved hvert enkelt tilfelle. For dem som kommer langveisfra finnes det tilrettelagt oppholds- og overnattingstilbud i nærheten av fødeavdelingen, skriver Helgelandssykehuset på nettsiden.

Les også

Nå kan endelig ledsager til gravide og fødende være med på konsultasjoner og fødsel

Fødeavdelingen ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen

Stengt 21. juni–19. juli

 • Når fødeavdelingen er stengt vil det være beredskapstjeneste til stede.
 • For kvinner som har født helgen før stenging, vil avdelingen holde åpent for barsel til 23. juni kl. 15.30.
 • Tilbudet for svangerskapspoliklinikk forblir uendret. Poliklinikken har åpent mandag–fredag kl. 08.00–15.30 også de ukene fødeavdelingen er stengt. Beredskapsjordmor er på plass disse ukene.
 • Fødeavdelingen åpner igjen 19. juli kl. 08.00.

Fødeavdelingen ved Helgelandssykehuset Mo i Rana

Stengt 19. juli–16. august

 • Når fødeavdelingen er stengt vil det være beredskapstjeneste til stede.
 • For kvinner som har født helgen før stenging, vil avdelingen holde åpent for barsel til 21. juli kl. 15.30.
 • Tilbudet for svangerskapspoliklinikk forblir uendret. Poliklinikken har åpent mandag–fredag kl. 08.00–15.30 også de ukene fødeavdelingen er stengt. Beredskapsjordmor er på plass disse ukene.
 • Fødeavdelingen åpner igjen 16. august kl. 08.00.

Fødestua i Brønnøysund

Stengt 19. juli–16. august

 • Når fødestua er stengt vil det være beredskapstjeneste til stede.
 • Tilbudet for svangerskapskontroller forblir uendret. For kvinner som har født helgen før stenging, vil fødestua holde åpent for barsel til 16. juli kl. 15.00.
 • Fødestua åpner igjen 16. august kl. 08.00.

Føde-barsel poliklinikk i Mosjøen

Stengt 19. juli–15. august

 • Det vil være et poliklinisk tilbud på utvalgte dager de øvrige sommerukene.

De som skal føde på Helgeland i løpet av sommeren, vil motta et eget brev om sommerens fødetilbud. Her finner man også kontaktinformasjon til fødeavdelingene.

Les også

Her er supersengen på plass på fødeavdelingen i Sandnessjøen: – Vi hadde ikke drømt om dette

Kommentarer til denne saken