Gå til sidens hovedinnhold

– I fjor hjalp vi 109 personer til en bedre jul. Av disse var det 40 familier som fikk hjelp. Likevel tror vi det er store mørketall

Artikkelen er over 1 år gammel

Også i år vil Pass It On hjelpe trengende familier og voksne, økonomisk, slik at de kan få en mye bedre jul. Nå trenger de hjelp fra næringslivet. – De har vært så flinke til å støtte oss, men i år har vi ikke hørt som mye fra de. Det håper vi kan få endret på.

Det sier leder for «Pass It On», Rita Ingebrigtsen.

Juletreet på Ringo i Amfi Skansen står nå der for femte året på rad. På juletreet henger det små hjerter, der påskriften kan være jente 7 år, gutt fem år, eller mann 50 år. På baksiden står juleønskene. Her kan man hente seg et hjerte, og kjøpe den konkrete julegaven, og legger den under juletreet. Bakgrunnen er foreningen «Pass It On», som siden 2013 har samlet inn mat og gaver til de som ikke har midler nok til å feire en vanlig jul.

– Vi husker så godt da ei lita jente ønsket seg et sminkebord. Vi ser ikke hva som er inne i pakkene, men av størrelsen så kunne det se ut som hun fikk ønsket sitt oppfylt. Da blir man glad, forteller leder for «Pass It On», Rita Ingebrigtsen, sammen med hjelperne Gunn-Åse Larsen Ludvigsen, Anne Berit Løkås og Aina Kristin Karlsen.

Taushetsplikt

Det var Eline Bergquist som i 2013 startet foreningen bare fem dager før julaften. På disse fem dagene klarte hun å hjelpe 100 personer med julemat og julegaver, som andre tar for gitt. Bergquist samlet inn mat via handlevogner, fram til 2017. Dette ble da endret til gavekort og julegaver. Eline Bergquist har trukket seg litt tilbake, og overlot roret til Rita Ingebrigtsen og Lars Inge Ingebrigtsen i 2017. Også i år vil foreningen gjøre sitt for å hjelpe de som trenger det. For en kommune som har 150 barn under fattigdomsgrensa, er dette et svært viktig tiltak.

– Vi har ikke fått så mange påmeldinger enda, men av erfaring så vet vi at det vil komme flere navn på listen. Det kan være familier med barn, eller voksne som trenger litt ekstra støtte til jul. Noen blir påmeldt av andre, mens andre melder på seg selv, sier leder Rita Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen poengterer at det for mange sitter det langt inne å melde seg på, og dermed tilkjennegi at de trenger økonomisk hjelp til jul. Gjennom de seks årene som har gått siden oppstarten, så ser Ingebrigtsen at det veldig ofte er de som trenger det mest, som også vegrer seg mest.

– Dessverre så er det slik. Men de som trenger hjelpen har ingen grunn til bekymring. Det er mange som hjelper til med pakking og organisering, men det er bare meg som vet hvem som står på lista. Trenger du hjelp, eller vet du om noen som trenger hjelp. Så si fra, slik at du eller de kan få en bedre jul, med færre bekymringer.

Trenger hjelp fra næringslivet

Fristen for julegaver under treet er satt til 16. desember. Utkjøring vil skje fra 17. - 18. desember.

- Datoen skal vi komme tilbake til. Men nå vil vi oppfordre bedriftene om å støtte opp om prosjektet økonomisk. De har i mange år vært store bidragsytere, slik at «Pass It On» har kunnet hjelpe både barn og voksne, og vi håper derfor at de vil stille opp også i år. Det gjelder også lag og foreninger, eller privatpersoner.

Om lag 100 personer har fått hjelp hvert år siden 2013. De er helt sikre på at det ikke har blitt færre som har behov for hjelp i 2019.

– I fjor hjalp vi 109 personer. Av disse var det 40 familier som fikk hjelp. Likevel tror vi det er store mørketall. Det er nok altfor mange som ikke klarer å melde seg.

Når julekvelden kommer, etter mye logistikk, innrømmer Ingebrigtsen at følelsen av å hjelpe familier og voksne kjennes godt.

– Da smaker ribba ekstra godt. For jeg vet at så mange vil få en mye bedre jul grunnet hjelpen fra «Pass it On».

Kommentarer til denne saken