(Helgelendingen)

Også i år kommer tusenvis av nordmenn til å falle for fristelsen etter julemiddagen, når bordet skal ryddes, oppvaskmaskinen fylles og gaveutdelingen begynne. Men å skylle julefettet ut i vasken i varmt vann kan bli kostbart.

– I fjor hadde forsikringsbransjen hele 70.000 vannskader til en kostnad på over 3 milliarder kroner. Mange vannskader har sitt utspring i tette avløpsrør. Tømmer du julefettet i vasken med varmt vann vil det være med på å tette avløpsrørene dine, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Det er når fettet blir kaldt og stivner at problemene starter. Det setter seg gjerne fast i rørveggen og deretter blir fortetningen bare større og større jo mer som setter seg fast. Dette merkes ved at det tar lengre og lengre tid før vannet forsvinner ned sluket inne i huset.

– Slike fortetninger kan inneholde masse fett som er skylt ned i vasken, og så har stivnet. I verste fall stopper den kommunale pumpestasjonen i nabolaget ditt opp på grunn av fett. For å unngå problemet er det mye lurere å enten tørke bort fettet med tørkepapir og kaste det, eller helle alt fettet i en bolle, la den stå på kjøkkenbenken inntil det stivner, skrap det ut og kast det i søpla, anbefaler han.

Foruten å tette avløpsrørene, er også fettet et festmåltid for rottene som bor i kloakken.

Slik kvitter du deg med julefettet:

Tørk det bort med tørkepapir og kast det i søpla.

Flytende fett kan helles i en annen beholder til det stivner og kan kastes.

Enkelte kommuner tar også imot flytende fett på gjenvinningsstasjonen.