[Bergensavisen] Det viser det nasjonale savnetregisteret som Kripos har ansvar for. Registeret går tilbake til siste halvdel av 1940-tallet.

Pårørende sitter igjen med ubesvarte spørsmål. Hva var det egentlig som skjedde?

Savnet etter ulykke

Nicolai Øvrås Espetvedt (24) forsvant etter en vannscooter-ulykke 16. april i år. Ulykken fant sted i Salhusfjorden ved Knarvik, nord for Bergen.

24-åringen hadde en kamerat sittende bakpå vannscooteren da ulykken skjedde. Kameraten har forklart at de ble truffet av en bølge, og kastet på sjøen.

Mens 24-åringen lå i vannet, skal kameraten ha ropt og bedt ham svømme. Selv klarte kameraten å komme seg opp på vannscooteren igjen og tilkalle hjelp.

– Han er ikke funnet. Vi antar at han har omkommet etter ulykken, bekrefter stasjonssjef Kjell Idar Vangberg ved Nordhordland politistasjon.

Savnet på havet

I mars i år ble Johan Jarle Harald Dale (70) fra Blomvågen i Øygarden kommune meldt savnet etter en fisketur.

Det var stiv til sterk kuling og snøbyger i området da 70-åringen forsvant. Etter å ha søkt i halvannet døgn på havet, ble redningsaksjonen avsluttet.

– Vi regner det ikke lenger som sannsynlig å finne vedkommende i live, sa redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Eirik Walle, til BA.

Jan Rydheim (56) har vært savnet siden han forliste med båten sin i november 2018. Det ble iverksatt en storstilt leteaksjon, uten resultat.

Mannen var på vei fra Helgelandskysten i Nordland fylke til Hjellestad i Bergen der han skulle selge båten.

Fire måneder etter forliset ble båten hevet fra 77 meters dyp, men Rydheim ble ikke funnet.

Rydheim var alene om bord, og det var ingen vitner til ulykken. Han hadde god helse, 30 års erfaring på sjøen og alle nødvendige sertifikat.

Les også

Laila måtte plutselig drive firmaet alene da ektemannen døde brått: – Jeg var nødt til å stå i tapet og i krisa

Forsvant etter bilulykke

Fredrik Johannessen Lie (19) er på listen over savnede.

Han forsvant etter en bilulykke på Ekerhovd på Sotra natt til første nyttårsdag 2015.

Det har gått syv år. Tilbake sitter familien igjen. Hans far, Karl Martin Lie (50), forteller om en vanskelig tid.

– Jeg tenker på Fredrik hele tiden, og har ikke vært med selv siden han ble borte, sier han til BA.

19-åringen ble observert av politiet i det han løp fra stedet. Faren er kritisk til politiets arbeid i den innledende fasen, og har pekt på at de søkte etter ham med lyset fra mobiltelefonene sine, uten å gå inn i skogen som leder ned til sjøen.

Like etter forsvinningen ble den ene skoen til Fredrik funnet på en holme. Halvannet år senere fant onkelen hans den andre skoen på Askøy. Faren er overbevist om at sønnen havnet i sjøen og druknet.

– Jeg tror ikke han noen gang blir funnet. Det betyr at det er mange spørsmål vi aldri får svar på, sier faren.

Han forteller at forsvinningen har gått hardt ut over både familieliv og jobben. Det hele endte med samlivsbrudd og kroken på døren for tømrerfirmaet han drev.

– Man går inn i en egen boble av tanker, der livsgnisten og arbeidslysten stadig blir mindre. Det har vært tungt, sier Lie til BA.

Etter å ha vært uten jobb i to år, er han nå på vei tilbake til arbeidslivet.

Skulle på tur

Sommeren 2014 forsvant Agnar Ingemar Holtås (74). Han kom aldri hjem fra lørdagsturen fra Lille Kongshaug i Mathopen.

Da familien ikke fikk kontakt med ham, ble det slått full alarm. En storstilt leteaksjon ble iverksatt. Over hundre personer deltok den ene dagen. Massive områder både til vanns og til lands ble gjennomsøkt, uten resultat.

– Vi opplever at det som kunne gjøres, ble gjort, uttalte sønnen Kjetil Holtås til BA.

Rømte fra Sandviken

I april 2012 forsvant den unge musikeren Per Kristian Slåttli. 23-åringen rømte fra lukket avdeling på Sandviken sykehus like før midnatt 30. april 2012, tre dager etter innleggelse.

Den siste sikre observasjonen av musikeren, er en kvinne som så en ung mann løpe ut i vannet ved Elsesro, for så å komme opp igjen og forsvinne bak et hjørne. Samme kveld ble flere av 23-åringens klesplagg funnet.

En stor leteaksjon ble iverksatt. Politiet, frivillige og venner deltok i søket. Flere hundre personer meldte seg inn i leteaksjonen gjennom en Facebook-gruppe. Plakater med bilde og teksten «Har du sett PK?» ble hengt opp i hele sentrum.

Store områder i Sandviken og Bergen sentrum ble gjennomsøkt. Det ble også søkt med miniubåt i sjøen.

Sist sett på Åsane senter

Bare en drøy uke etter at Slåttli forsvant, ble Nina Sandvik (42) meldt savnet fra sitt hjem i Morvik. Hun ble sist sett på Åsane senter 8. mai 2012 i 13-tiden.

På kjøpesenteret snakket hun med flere venner og bekjente.

Kvinnen hadde nylig flyttet til Bergen fra Ålesund. Hun er aldri blitt funnet.

To savnet på samme dag

6. september 2016 forsvant to menn fra Voss lensmannsdistrikt.

En av dem er Aidas Kackiukas (40) fra Brekkhus, 13 kilometer nord for Evanger i Voss kommune. Sandalene hans ble funnet utenfor boligen hans. Han var i Norge for å jobbe, og hadde kone og barn hjemme i Litauen.

Den andre personen som forsvant er polske Tomasz Ziolkowski (30).

Han forsvant fra Ulvik i Hardanger, og ble siste observert i turklær to dager tidligere. Han ble meldt savnet av kolleger etter at han ikke dukket opp på jobb. En massiv leteaksjon ble iverksatt i fjellet, uten resultat.

– Begge er fremdeles etterlyst som savnet i politiets register, opplyser politistasjonssjef Ivar Hellene ved Voss politistasjon.

Amerikaner på ferie

Et knapt år etter forsvant amerikaneren Marvin Lee Judy Jr. (57) sporløst. Han kom til Bergen 23. august 2017, og leide en bil fra Avis. Så reiste han videre til Rosendal.

Politiet tror han la ut på tur i området 26. august. Planen skal ha vært å ta en siste fjelltur før norgesferien var over.

Samme morgen sjekket han ut fra Rosendal Fjordhotell. Leiebilen hans ble funnet ferdig pakket utenfor hotellet. Under frokosten på hotellet skal han ha snakket om at han ville ta en siste fjelltur. Så var planen å kjøre tilbake til Bergen og fly hjem til USA påfølgende dag.

Ferieturisten er ikke funnet.

– Han er fortsatt savnet. Nå er det opp til lokale myndigheter i USA å starte rettslig prosess for å avsi kjennelse om antatt omkommet, sier politistasjonssjef Sigurd Børve ved Kvinnherad politistasjonsdistrikt.

Savnet på sjøen

Tom Fagerland (58) fra Stord la ut på tur i Skøyten «Fram» for fire år siden. Den siste sikre observasjonen er torsdag 2. november 2017, hvor båten hans befant seg i Grannesundet ved Askvoll i Sogn og Fjordane.

Planen hans skal ha vært å frakte den nykjøpte treskøyten til Stord.

Det var venner av mannen som ble bekymret og meldte Fagerland savnet.

– Meld fra tidlig

Politiinspektør Tore Salvesen er seksjonsleder ved Felles enhet for etterretning og etterforskning i Vest politidistrikt. Han har ansvar for etterforskning av de groveste forhold innen vold, seksuallovbrudd og savnetsaker som skyldes straffbare forhold, et slags «mini-Kripos».

Salvesen var tidligere sjef for Bergen vest politistasjon som hadde ansvaret for etterforskningen av Dung-saken.

Den nybakte tobarnsmoren Dung Tran Larsen (22) forsvant fra sitt hjem i Krabbedalen i 2007. Alle spor etter henne stopper 23. juni dette året. Først 20. juli ble hun meldt savnet av familien.

– Jeg er helt sikker på at det ligger noe straffbart bak forsvinningen, og at noen vet hva som har skjedd, sier Salvesen.

Det samme gjelder Trine Frantzen. 32-åringen forsvant fra sitt hjem i Os mai 2004. Frantzen tilhørte et belastet rusmiljø, og politiet i Os ble sterkt kritisert for å ha ventet hele tre måneder fra kvinnen ble meldt savnet, til de begynte å etterforske saken som et mulig drap.

To personer, den ene Frantzens samboer, ble siktet for forsettlig drap i 2007, men saken ble henlagt året etter på grunn av bevisets stilling.

Salvesen har ikke gitt opp å finne de to kvinnene.

– Jeg har fortsatt full tro på at vi finne dem. Det er fortsatt er en god del mennesker som vet hva som skjedde, og hvor de er. Derfor har jeg en tro på at noen åpner seg, eller at vi får inn et avgjørende tips, sier han.

Viktig startfase

Politiet vurderer innledningsvis forsvinninger ut fra fem hypoteser:

  • Frivillig

  • ulykke

  • sykdom

  • selvdrap

  • straffbar handling

Savnet-saker deles i to hovedkategorier, saker der det åpnes etterforskning og saker der det ikke åpnes etterforskning. Etter krav fra Riksadvokaten skal det innen 24 timer etter forsvinningen lages en etterforskningsplan.

– En av de første tingene vi gjør er å undersøke hjemmet. Parallelt med dette, går vi gjennom elektroniske spor, snakker med vitner, iverksetter operative søk, henter inn bilder fra overvåkingskamera og reiseinformasjon fra kollektivselskap, sier Salvesen.

Etter 24 timer skal det tas en ny vurdering på om søket skal trappes opp eller ned.

Politiet har egne pårørendekontakter som håndterer pårørende. I samråd med dem, avgjøres det om savnede skal etterlyses i media.

– Å gå ut i media kan bidra til at vedkommende raskere blir funnet. Derfor sier de aller fleste pårørende ja til det, sier Salvesen.

Funnet etter elleve år

Selv om den aktive letingen er avsluttet, er det fortsatt mulig at savnede kan bli funnet.

Under letingen etter helikopterstyrten på Turøy ble det gjort et slikt funn. Letemannskapene fant da levninger i sjøen som viste seg å være en litauer som ble savnet fire-fem år før ulykken. Mannen la ut på fisketur i området, og har trolig falt i vannet og druknet.

Det samme skjedde i oktober 2019. Da ble levningene er Egil Steinar Johansen (66) funnet etter elleve år. Funnet ble gjort av to turgåere.

Johansen forsvant etter en tur i Kanadaskogen 16. september 2008. Politiet organiserte en omfattende leteaksjon etter forsvinningen. Kanadaskogen og områdene rundt Nipedalen ble gjennomsøkt. Det ble også søkt i flere tjern med undervannskamera, froskemenn og kikkert.

Savnetregister

Kripos fører et sentralt politiregister over savnede eller antatt døde personer. Dette registeret er et supplement til etterlysningsregisteret.

Personer som er registrert i etterlysningsregisteret, og som med stor sannsynlighet har omkommet, blir også registrert i savnetregisteret, for eksempel savnede fiskere som har forsvunnet på havet.

I savnetregisteret legges detaljerte opplysninger om den savnede som kan ha betydning i forbindelse med identifisering av et ukjent lik.

De fleste som registreres i savnetregisteret blir ofte liggende i mange år.

Kilde: Kripos