Gå til sidens hovedinnhold

Jon Helge (46) ble redningsmann etter dramatisk fisketur: – Han var fanget i garnet og klorte seg fast i båten

Fisketuren ble dramatisk for Arnar Edvardsen (83) mandag.

– Jeg holdt på å sette garn fra en båt med påhengsmotor, og så kom garnet i propellen på et vis. Motoren stoppet jo og jeg havnet i havet. Jeg lå der en god halvtime, kanskje mer, sier Edvardsen. Han forteller at han hadde på seg redningsvest, men kledde den av seg da han skulle opp i båten – siden vesten fyltes med luft og kom i veien.

– Men jeg hadde fått garn på føttene og hadde ikke sjanse om å komme meg opp i båten. Jeg lå bare der og holdt meg fast. Jeg måtte bare kauke og håpe at noen kom forbi.

– Fryktet du for livet?

– Jeg er så gammel og har opplevd så mye, og vet at det kan være slutt når som helst. Men jeg tenkte på det, ja, det gjorde jeg.

– Han frøs noe helt hinsides

Arnar ble berget av en annen hobbyfisker, Jon Helge Olsen. Han forteller historien slik:

– Jeg var ute og skulle sette garn i Ulvangsfjorden da jeg hørte noen som ropte. Så så jeg en åpen plastbåt og en mann som lå i havet. Han var fanget i garnet og klorte seg fast i båten. Jeg kjørte bort til mannen, fikk skåret løst garnet og dratt ham opp i båten min. Jeg balet sikkert et kvarters tid, forteller Jon Helge Olsen dagen derpå. Han kjører selv en 17 fots åpen plastbåt, fikk Arnar til land, og ringte ambulanse. Ulykken skjedde innerst i Ulvangsfjorden.

Olsen beskriver tilstanden til Arnar som dårlig.

– Han frøs noe helt hinsides. Han hadde sikkert ligget i vannet i en halv time, mest sannsynlig lå han der da jeg kjørte inn i Ulvangen, pratet med en kjenning i ti-femten minutter og satte et par-tre garn. Jeg hørte baulinga, men koplet ikke helt hva det var.

– Det har vært ei natt med dårlig søvn

Olsen hjalp Arnar av med klærne, fikk ham i dusjen og varmet ham med et ullpledd. Arnar ble deretter tatt vare på av ambulansepersonell.

– Hvordan føles opplevelsen for deg?

– Man tenker jo over det i ettertid. Det har vært ei natt med dårlig søvn. Jeg tenker på om jeg kunne løst saken på en annen måte. Det var jo bare ti meter fra land. Jeg kunne ha skåret over garna og frigjort Arnar og båten fra garna slik at jeg hadde fått båten til land. Men jeg har ikke helse til det. Klærne var jo full av vann og det var ikke krefter igjen i ham heller, for å få ham over rekka, sier Olsen – som priser seg lykkelig for at det endte godt.

– Har du snakket med Arnar i ettertid?

– Nei. Jeg vet bare at han lå på sykehuset i natt.

33 grader i kroppstemperatur

Nå har hardhausen kommet hjem fra sykehuset, og på spørsmål om hvordan formen føles, svarer han:

– Jau, jeg føler meg litt mørbanket.

Arnar forteller at han pleier å ha en kar i lag med seg når han skal på fiske.

– Men jeg sendte ham hjem da det var på tide å sette garn.

Det ble naturlig nok dårlig med fisk mandag, men Arnar gir seg ikke.

– Jeg skal på sykehuset igjen i morgen, men så må vi samles og prøve på nytt. Det er bare velstand. Jeg er overlykkelig for at jeg ble reddet, sier Arnar.

– Hva var kroppstemperaturen da du ble funnet?

– Jeg ble jo kledd naken og fikk meg et varmt bad før ambulansepersonellet kom. Da ble kroppstemperaturen målt til 33 grader.

Kommentarer til denne saken