Nettavisen: Det er mangel på flere råvarer i verden. Stort sett har Norge merket det i form av økte priser, men nå begynner det å slå inn reell mangel i norsk dagligvare.

Et av produktene som er rammet er Namdalsgomme, som er avhengig av kanel. Det har Tine slitt med å skaffe, og derfor har de produsert produktet uten kanel, men oppfordrer kundene til å selv ferdigstille produktet med egenkjøpt kanel.

Rammer julehøytiden

Istedenfor kanel har Tine klistret på en QR-kode man kan skanne for å komme til en lenke. Der forklarer Tine følgende:

«Grunnet dagens verdenssituasjon med redusert tilgang på enkelte råvarer, har vi ikke fått tak i den kanelen vi vanligvis benytter i produksjon av Namdalsgomme etter oppskrift fra Namdalen. I noen uker fremover vil vi derfor produsere dette produktet uten kanel. Utover dette er produktet helt det samme som det har vært tidligere.»

Tine understreker at de håper på forståelse fra forbrukerne, og ber folk ta på kanel på egen hånd.

Prisen er imidlertid ikke kuttet på tross av at kanelen, som er vesentlig del av smaken til produktet, ikke er med. Det er heller ikke noe problem å skaffe kanel i dagligvarebutikken, basert på journalistens butikkbesøk i romjulstiden.

Har ingen informasjon

– Det vil bli levert en periode uten kanel. Det er rett og slett utfordringer i markedet, sier kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen til Nettavisen.

– Hvor lenge vil denne perioden vare?

– Det har jeg ikke noen informasjon om nå.

– Det er vel en ganske mange produkter med kanel, men dette er vel det eneste dere leverer uten, og vil andre produkter rammes?

– Jeg har ikke noen oversikt over hvilke produkter som er med kanel, for det er relativt mange produktlinjer vi har, sier han.

– Har dere kuttet prisen som konsekvens av at produktet ikke er med kanel?

– Det kan godt være, men jeg har ikke den informasjonen nå.

Ifølge kommunikasjonssjefen er det markedsavdelingen som har denne informasjonen, og han ønsker ikke å ringe og forstyrre noen av de ansatte i avdelingen midt i juleferien, opplyser han.

70 år lang tradisjon

Namsdalsgomme er ofte brukt som en del av julefeiringen i blant annet Trøndelag. Spesielt er det vanlig å smøre gomme utover lefse eller klenning. Produktet har en 70 år lang tradisjon og kommer fra Namdalen.

For 70 år siden dukket bestyrer Tonny Okstad på avholdskafeen i Namsos opp med hjemmelaget gomme som hun serverte ved kafeen. Det ble såpass til suksess blant de lokale kafégjengerne at meieribestyrer Leiv Osland ved Namdalsmeieriet satte i gang produksjonen. Siden har produktet vært en suksess.

Gomme-entusiastene får håpe på en kort periode før kanelen er tilbake, selv om det er i julehøytiden det er vanligst å bruke det.