Kommunen samarbeider med sykehuset med smittesporing: – En påminnelse om at vi fortsatt er i en pandemisituasjon

KOMMUNEOVERLEGE: Kirsten Toft er kommuneoverlege i Alstahaug. Hun mener den positive korona-prøven hos en svensk vikar er en påminnelse om at vi fortsatt er i en pandemisituasjon.

KOMMUNEOVERLEGE: Kirsten Toft er kommuneoverlege i Alstahaug. Hun mener den positive korona-prøven hos en svensk vikar er en påminnelse om at vi fortsatt er i en pandemisituasjon. Foto:

Kommuneoverlege Kirsten Toft forteller at Alstahaug ser på sommeren som en potensiell risiko med tanke på smitte, og oppfordrer folk til å fortsatt ta smittereglene på alvor.

DEL

– Vi har forberedt oss på muligheten til en oppblomstring av smitte, og har sett på sommeren som en risikotid, både med tanke på reising, vikarer og folk som kommer inn og ut av regionen, forteller hun til iSandnessjøen.

Hun sier at kommunen er i et samarbeid med Helgelandssykehuset når det gjelder smittesporing i lokalsamfunnet. Hun bekrefter at kommunen har vært i kontakt med den aktuelle vikaren fra Sverige som fredag testet positivt på koronaviruset, for å få oversikt.

Kommunen har hatt en krisehåndtering av situasjonen fortløpende siden pandemien brøt ut i vår, og at vurderingen er at tilfellet på sykehuset i Sandnessjøen ikke er en grunn til å sette ned en ekstraordinær krisestab.

– Men vi følger svært godt med, sier hun.

Om det skulle oppstå en større smitteoppblomstring i kommunen, kan det bli aktuelt å skjerpe tiltakene som tidligere har vært innført.

– Vi hadde et møte med Folkehelseinstituttet (FHI) denne uken, og de er klar på at det kan komme en oppblomstring rundt om i landet, og da må man se på lokale tiltak. Det skal ganske mye til for at man stenger av hele landet slik vi har sett tidligere, sier Toft og fortsetter:

– Det kan hende at FHI vil gå inn og hjelpe enkeltkommuner. Noe av det viktigste vil være å holde smitten utenfor institusjoner, så ved en oppblomstring kan det igjen bli strengere med besøk. Likevel er det mest effektive å teste mange, og så hindre videre smitte om de skulle teste positivt.

Hun forteller at testkapasiteten i kommunen nå er god.

– Opplever du at folk flest tar smittevernreglene seriøst, nå som det er lempet på enkelte krav og samfunnet er åpnet mer igjen?

– Jeg tenker at det kanskje er lett å glemme seg bort når det er sommer. Dette er en påminnelse om at vi fortsatt står i en pandemisituasjon. Det er viktig at folk er påpasselig med håndhygiene og dette med én meters avstand - selv om samfunnet er åpnet mer opp.

Artikkeltags