Gå til sidens hovedinnhold

Kommunene får ekstra penger fra regjeringen – sjekk lista her

Regjeringen Støre deler ut litt mer penger til landets kommuner.

I den nye Ap/Sp regjeringen sitt forslaget til endringer til statsbudsjettet Solberg (H) foreslås det å styrke kommuneøkonomien betraktelig. I Nordland får kommunene 116 millioner mer. For Helgelandskommunene betyr det en styrking av økonomien med om lag 38,3 millioner kroner. I tillegg foreslår regjeringen at staten skal ta en større andel av kostnaden for ressurskrevende tjenester.

– Den nye regjeringen har hatt tre uker til å endre det man rekker. Jeg er veldig glad for at man har prioritert å styrke kommuneøkonomien og at det er frie midler som prioriteres. Det gjør krevende budsjettprosesser litt enklere og betyr at kommune får muligheter til beholde og utvikle viktige tjenester for folk som skole og eldreomsorg, sier Willfred Nordlund (Sp) i ei pressemelding.

Styrker kommuneøkonomien

Nordlund er stortingsrepresentant fra Nordland og ny komiteleder for næringskomiteen. De fire forrige årene satt han i kommunal og forvaltningskomiteen og kjenner Kommune-Norge og den økonomiske situasjonen godt.

– Det var et viktig valgsak for Senterpartiet å styrke kommunenes økonomi. Næringslivet i mange distriktskommuner går godt og har store muligheter. Da må kommunene ha økonomiske muskler til å bygge gode tjenester. Ikke bare kutte. Nå legger regjeringen 2,5 mrd. kroner på bordet utover forslaget fra den avgåtte. Det er gledelig, sier Nordlund.

Regjeringen foreslår også å gi kommunene et tilskudd på 500.000 kroner for hver offentlige grunnskole man har. Det håper stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp) kan bli avgjørende for diskusjonen rundt skolestruktur i de ulike kommunene.

Tilskudd for skolene

– Skolene er avgjørende i de fleste lokalsamfunn. Endringen medfører at kostnaden ved å legge ned blir tydeligere. I dag veltes kostnaden over på fylket og den enkelte familie når det legges ned og veien blir lengre. Skolestruktur er alt for viktig for å tas i en budsjettdebatt i kommunestyret og krever nøyere vurderinger og at folk blir hørt. Dette er et tiltak som forebygger det, sier Nordlund.

  • Alstahaug får 3.920.000 kroner
  • Herøy får 841.000 kroner
  • Leirfjord 1.973.000 kroner
  • Vefsn 4.666.000 kroner
  • Grane 801.000 kroner
  • Hattfjelldal 1.795.000 kroner
  • Dønna 1.336.000 kroner

Kommentarer til denne saken