– I dag er det lite nytt. Statusen er ganske lik som i går. Vi har ikke fått beskjed om noen smittede. Vi tok 13 prøver i går som vi nå venter svar på. Prøvesvarene ble tidligere sendt til Tromsø, men sendes nå til Bodø. Vi håper det vil gjøre at vi får svar på prøvene raskere enn tidligere.

Toft vil gi ros til alle som har fått beskjed om å holde seg i karantene. Folk som er i karantene kan bevege seg ute, men de skal ikke være nært folk.

– Jeg har inntrykk at de fleste som sitter i karantene frivillig eller ikke, er veldig bevisst på dette. Skulle de ikke være det så bor vi i et veldig gjennomsiktig samfunn, og sjansen for å bli «oppdaget» er stor. Mitt inntrykk er at det nå ikke er særlig sosialt akseptert å bryte karantenereglene verken for ung eller gammel, sier hun.

Forskjell på karantene og isolasjon

Hun oppfordrer naboen, venner og familie av dem som sitter i karantene, om å hjelpe dem om de trenger mer mat, ved eller andre viktige ting, som medisin.

– Mitt inntrykk er at de aller fleste naboskap stiller seg til disposisjon.

Hun merker også at mange synes det er vanskelig å vite forskjellen på karantene og isolasjon.

– Dette er vanskelig. Men forskjellen mellom karantene og Isolasjon er at den som sitter i karantene, gjør det i inntil 14 dager uten symptomer. Grunnlaget for karantenen er at man mistenker eksponering av smitte enten grunnet reise, eller nærkontakt med noen som har testet positivt. Dersom personen i karantene utvikler symptomer som forkjølelse, feber osv, da går pasientens status over til mistenkt smittet, og skal i isolasjon. Resten av husstanden skal da i karantene.

Ikke alle kan testes

Norge er i den situasjonen at landet ikke vil ha nok testere til alle som trenger å få en avklaring på koronasmitten.

– Nå er det helsepersonell med symptomer, mistenkte smittede i risikogruppa og mistenkt smittede med kritisk sykdom som skal testes. Folk i karantene testes ikke før de eventuelt utvikler symptomer på koronasmitte.

Hun roser folk i Alstahaug for at de er så flinke med å ta korona på alvor, og holde karantenen i 14 dager. Vi vet enda ikke helt sikkert hvordan viruskurven ser ut, men vi er forberedt på at det kan komme mange som må innlegges hver eneste dag, sier hun.

– Det er på denne måten vi håper å hindre viruset i å spre seg, eller bremse det, sier hun.

Vil ikke ha smitten hit

Mens det mandag kveld kom flere beskjeder om at det er kommet koronasmitte inn på flere sykehjem i Sør-Norge, så er det ingen på sykehjemmet her som viser symptomer.

– Det var det som var hensikten med våre lokale karanteneregler, og lokale tilpasninger på sykehjemmet. Vi vil ikke ha smitten hit.

Toft har forståelse for at innbyggerne kan bli engstelige nå som så store tiltak er satt i verk både ved skole, barnehage og arbeidsplasser.

– Vi har alt av informasjon tilgjengelig på våre nettsider. Et Facebook-innlegg om oppskrift på gjennomføring av karantene fikk nesten 80 000 treff. I tillegg vil vi bruke media aktivt for å nå ut med beskjeder. Er det noe du synes mangler, så ta kontakt, sier kommuneoverlege Kirsten Toft, som minner om at registreringsskjemaet for helsepersonell nå også ligger tilgjengelig på kommunens hjemmeside.