Kommuneoverlegen oppfordrer til godt naboskap: – Det handler ikke bare om egen helse

KOMMUNEOVERLEGE: Kirsten Toft i Alstahaug kommune følger korona-situasjonen svært tett, men ser foreløpig ingen grunn til å avlyse helgens arrangementer.

KOMMUNEOVERLEGE: Kirsten Toft i Alstahaug kommune følger korona-situasjonen svært tett, men ser foreløpig ingen grunn til å avlyse helgens arrangementer. Foto:

Kirsten Toft i Alstahaug kommune maner til at folk må respektere både hjemmekarantene og isolasjon hvis man blir pålagt det, og ber folk hjelpe dem som trenger det.

DEL

– Om man har vært i områder med vedvarende smittespredning som Italia eller Østerrike, men ikke har symptomer, så skal man likevel oppholde seg i hjemmekarantene i 14 dager. Da skal man holde seg borte fra butikken, treningsstudio og alle steder hvor det er masse folk. Man kan gå en tur i Åsen alene, men ikke være i kontakt med folk, forklarer kommuneoverlegen.

Om man derimot skulle få symptomer på luftveisinfeksjoner, og har vært i risikoområder, kan man bli ilagt isolasjon. Dette er strengere enn karantene.

– Da bør man sove på eget soverom og ha minst mulig kontakt med andre folk fram til man får bekreftet eller avkreftet smitte gjennom prøver.

Hun oppfordrer folk til å vise godt naboskap om de hører om folk som har havnet i hjemmekarantene eller i isolasjon. Det kan blant annet innebære å handle på butikken for dem som sitter hjemme.

– Ta gjerne en telefon og eventuelt handle for dem og sette varene utenfor døren, uten å ha direkte kontakt med dem som er i karantene eller isolasjon. Det handler ikke bare om egen helse, men alles helse.

Fotballcup avlyst – Vamp-konsert går som normalt

Tirsdag kom nyheten om at SIL Fotball har avlyst kommende helgens Eat Move Sleep-turnering, der rundt 800 barn fra Helgeland skulle møtes til lek og moro i Helgelandshallen. Avgjørelsen tok turneringsledelsen på eget initiativ, og selv om kommuneoverlegen ikke har sagt nei, syns hun det er en voksen avgjørelse.

– Nå tok SIL Fotball selv grep og gjorde det i føre-var-prinsipp og jeg støtter dem i det. Men jeg har sagt at så lenge vi ikke har bekreftede tilfeller i Alstahaug, så opplever ikke jeg at vi har smitte i vårt lokalmiljø, sier hun og fortetter:

– Akkurat nå er det vurderingene med tanke på arrangementer eller ikke arrangementer, som skal gjøres lokalt, som er utfordrende.

Fredag skal Vamp spille foran en utsolgt storsal i Kulturbadet, og enn så lenge skal den konserten gjennomføres som planlagt.

– Vamp skal spille på Rød Snø på Mo i Rana dagen etter, og den skal gå som planlagt. Kommunelegen i Rana har gjort de samme vurderingene som oss i problematikken rundt dette. Foreløpig har vi ikke vurdert at den skal avlyses, men skulle det skje noe annerledes så kan det hende at vi må avlyse i morgen.

Kommunen har likevel tatt noen forholdsregler når det kommer til de eldre i samfunnet, som ser ut til å være mer utsatt for virussmitte. Blant annet er eldrekafeen avlyst inntil videre, og pårørende til sykehjemspasienter som har vært på reise utenfor Norden bes om å holde seg hjemme i 14 dager før de kommer på besøk.

Koronatester ikke ukritisk

Selv om kommuneoverlegen ber folk ta koronaviruset på alvor, mener hun det er viktig at samfunnet ikke stopper helt opp av den grunn. Det er heller ikke sånn at alle som har vært på reise utenfor Norden den seneste tiden, trenger å teste seg hvis man ikke opplever symptomer.

– Desto flere prøver som blir tatt, desto større blir presset på den tjenesten som skal analysere prøvene. Derfor kan man ikke ukritisk teste alt og alle. Vi må være spesifikke på hvem vi tester for å ikke overbelaste systemet med tester som vi antar er negative.

– Han man derimot vært på reise utenfor Norden og har symptomer, så må man vurdere dette nærmere.

– Så alle som har vært på eksempelvis Gran Canaria i vinterferien trenger ikke løpe og teste seg?

– Nei, det er i utgangspunktet ikke et område med vedvarende smittespredning. Man vil ikke bli testet om man ikke har symptomer.

Artikkeltags