(Helgelendingen)

"Det ble en gledelig overraskelse da vi kontaktet den heldige vinneren," skriver Søndre Helgeland miljjøverk (SHMIL) i en pressemelding.

Det var nemlig Kristians mor, Bodil Synnøve Sæther Karlsen, som hadde skrevet sønnens navn på vinnerkartongen. Vinneren var selv ikke klar over lotteriet, men desto gladere for å vinne 10.000 kroner. Sammen med samboer Natalie Lydersen Olsen har han nylig kjøpt seg hus, og pengene kommer derfor godt med.

Samboerparet forsikrer om at de kommer til å delta i returkartonglotteriet selv heretter, og ikke bare via moren til Kristian.

Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og hvert år trekkes det på landsbasis ut 124 vinnere som deler en pott på til sammen 1,6 millioner kroner. Dette sier SHMILs Therese Tverå om praksisen:

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organsiasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen.

– Vi håper lotteriet kan inspirere flere til å sortere avfall slik at det går til gjenvinning og gjerne at flere yngre som ikke er kjent med lotteriet nå blir med og deltar. Det er få pengelotterier som ikke krever pengeinnsats i Norge, så innsatsen for å delta i lotteriet burde være overkommelig for de fleste.

Det understrekes at det er en stor miljøgevinst i å gjenvinne kartong framfor å produsere nytt.