Kystkommunene og sør-Helgeland uten akuttsykehus.

SYKEHUS: Avdelingen i Sandnessjøen er avhenig av hell for å godkjent akuttavdeling, skriver Per A. Solvang.

SYKEHUS: Avdelingen i Sandnessjøen er avhenig av hell for å godkjent akuttavdeling, skriver Per A. Solvang. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Det blir kanskje litt på siden, men her får de som har forsvart to sykehusmodellen betalt i hard valuta, sier Per A. Solvang i et leserbrev om Helgelandssykehuset 2025.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mot alt av fag innstillinger og høringer går Gunnlaugsdottir inn for å opprettholde to akuttsykehus på Helgeland. Haken er at det uansett vedtak som er skissert, vil prisen måtte betales av folk langs kysten og i sør.

Med det store akuttsykehuset på Mo er Sandnessjøen avhengig av hell for å få godkjent akuttavdeling. Om Sandnessjøen får det er vel heller tvilsomt, men om det mot formodning skulle skje, hva sitter vi igjen med da? Et spesialsykehus som skal konkurrere på landsbasis i å ta ned ventekøene på behandling, uten noen garanti for at pasientene velger Sandnessjøen.

Med et spesialisert sykehus, planlagt for dagkirurgi, må det eksisterende pasientgrunnlaget transporteres til Mo i øyeblikkelig hjelp situasjoner. Svikter da også tanken om ta unna gjestepasienter på dagtid i Sandnessjøen er løpet kjørt, både for Helgeland og Helgelandssykehuset. Resultatet vi bli ett stort akuttsykehus på Mo. DMS i Brønnøysund, Sandnessjøen og Mosjøen.

Pessimistisk men høyst realistisk. Hele midt og Sør-Helgeland må nå samle seg om ett akuttsykehus, plassert i Sandnessjøen. Trolig vil Rana da ende med rissikoen til å ende med ett utvidet DMS, men befolkningen vil allikevel ha relativ kort vei til to akuttsykehus, Bodø og Sandnessjøen. Med 11 mil til Sandnessjøen og 23 mil til Bodø er tryggheten for innbyggerne nord for Korgfjellet ivaretatt på lik linje med innbyggerne fra sør. Med en uke igjen til styremøter er det ikke mer tid til argumentering, det kreves handling nå.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken