– Jeg har selv vært i en situasjon i min oppvekst hvor det har vært vanskelig økonomisk. Jeg vet at det mange barn som lever i fattigdom, der foreldrene har mye hodebry, sier Laila Ossletten, nestleder i Sandnessjøen Røde Kors.

Hun har hatt hovedansvaret for Røde Kors sitt prosjekt «En juleglede til jul», som er et samarbeid mellom Røde Kors i Sandnessjøen, Dønna og Herøy. Fokuset er på barn i aldersgruppen 0–18 år i familier som har det vanskelig økonomisk i HALD-kommunene.

– Det å gjøre noe som dette er fantastisk godt, og jeg skulle ønske at det var et slikt tilbud da jeg var liten også, smiler Ossletten.

Over 200 barn

Vanligvis har Røde Kors arrangert aktivitetstilbud for barn og unge på sommeren, men i år satte koronapandemien en stopper for det. I stedet ble det delt ut aktivitetspakker til stor suksess. Noe som også trigget ideen om «En juleglede til jul».

– Vi nådde ut til mange i sommer, og hadde lyst til å nå ut til flere nå. Da vi hadde fått den første lista hadde vi allerede nådd tanken om at vi skulle nå rundt 55 barn. Vi har så langt rundt 250 barn vi skal pakke gaver til, og alle som har søkt får gaver, sier Ossletten.

I tillegg til at familier har sendt forespørsel til Ossletten har Nav-kontorene og flyktningtjenesten i kommunene også bidratt med forslag over familier som har behov.

– Jeg er sjeleglad over at vi når så mange, men det er også trist at det er så mange i nærområdet som har et slikt behov, sier hun.

Ideen ble foreslått i midten av oktober, og vedtatt i slutten av oktober. Siden har styret i Sandnessjøen Røde Kors hatt ansvaret med å kjøpe inn de forskjellige gavene.

– Vi har fått en del midler som vi har søkt på fra Nordland Røde Kors, som vi skulle bruke lokalt. Jeg har ikke det eksakte tallet, men det er godt over 100.000 kroner, og det hadde vi lyst til å bruke opp, sier Ossletten.

Givende arbeid

Flere bord er plassert på langs ved veggen. Oppå bordene er det en haug med forskjellige gaveartikler. Under bordene står julegodter og julebrus plassert. Alle barna får i tillegg hvert sitt gavekort på Kulturbadet. Julemusikken er satt på, og nå skal gavene pakkes før de sendes ut til husstander i Alstahaug, Herøy, Dønna og Leirfjord.

– Dette er veldig givende. Jeg var med da vi hadde aktivitetspakker i sommer, og så veldig fram til dette, sier Malin Fredrikke Storrø, som er en av mange som har møtt opp for å hjelpe til.

– Skal alt pakkes inn nå?

– Jeg skal si meg fornøyd om vi får pakket inn 70 pakker i kveld. Det er mange som har trådt til for å pakke, og vi har satt opp tre pakkedatoer før jul, sier nestleder Laila Ossletten.