«Man kan spørre seg om hvorfor ordførerne samler seg om et alternativ de aller fleste har avvist»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Helgelendingen) Alliansen mellom de 12 ordførerne på Midt- og Sør-Helgeland som nå samler seg om en framtidig sykehusstruktur med ett stort sykehus lokalisert til Sandnessjøen eller omegn, er i ferd med å bli en merkelig affære. De hevder hardnakket at en slik lokalisering er til beste for pasientene. Det forundrer oss at ordførerne i Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Brønnøy og Sømna kan stille seg bak et slikt alternativ.

Det var onsdag kveld at nyheten om enigheten ble kunngjort i en pressemelding. I pressemeldingen bekjentgjorde de 12 en felles enighet om at det bør bygges ett felles sykehus for hele Helgeland i Sandnessjøen eller omegn. Ifølge meldingen er dette det beste alternativet for alle pasientene på Helgeland. Det legges vekt på at de 12 i sin enighet har tatt hensyn til alle som bor på Helgeland, transporttid og transportmidler.

For oss er det problematisk å skjønne at pasientenes beste har vært ordførernes eneste beveggrunn for å lande på en slik løsning. Her teller åpenbart andre hensyn minst like mye. Blant annet ønsket om å parkere spørsmålet om en tosykehus-modell med et stort sykehus på Mo i Rana og et lite i Sandnessjøen.

Man kan spørre seg om hvorfor ordførerne samler seg om et alternativ de aller fleste, for ikke si alle, faglige utredninger har avvist som et reelt alternativ. I hvor stor grad tror de selv på at bygging av ett felles sykehus for Helgeland i Tovåsen i Leirfjord faktisk er realistisk? Det er også interessant at man nå samler seg om Sandnessjøen og går bort fra den enigheten om at ett felles sykehus for Helgeland må plasseres sør for Korgfjellet, og på aksen Mosjøen-Sandnessjøen. Så ville ulike utredninger pekt ut den mest hensiktsmessige lokaliseringen. Ut fra det som så langt er presentert vil Holandsvika være det mest aktuelle alternativet fordi det er sentrumsnært, nært flyplass, et godt veinett, jernbane, sjøtransport og med gode operative forhold for helikopter.

Ordførernes begrunnelse halter, og vi frykter at de 12 er i ferd med å gå seg vill i sine egne strategier. For nyvalgt ordfører Berit Hundåla i Vefsn må dette være en krevende start på ordførerkarrieren. Så er det viktig å påpeke at Vefsn gjennom hele prosessen har vært en sterk alliansebygger. Det bør tjene kommunen på sikt.

Uavhengig av politisk enighet på Midt- og Sør-Helgeland kan det ikke herske noen tvil om at et felles sykehus for hele Helgeland bør ligge øst for Toventunellen. Da er det beste alternativet Mosjøen eller i umiddelbar nærhet til byen – dersom pasientenes beste, og et moderne, faglig godt sykehustilbud teller mest.

Å hestehandle om ny sykehusstruktur kan umulig føles særlig godt. Det alternativet som de 12 ordførerne nå går for innebærer at Vefsn blir helt uten sykehusfunksjoner i framtida. Vi kan ikke skjønne at det har vært målet verken for Mosjøen og omegn næringsselskap eller for ordføreren.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken