Gå til sidens hovedinnhold

Måtte avlive hunden etter rakettoppskyting: – Kjære skatt – hvil deg nå 

Artikkelen er over 1 år gammel

Maren Bina Aarstrand mistet sin beste venn, Tjorven, fordi noen uanmeldt skjøt opp raketter. Tjorven fikk panikkangst og nettene ble en kamp for livet for den tre år gamle hunden.

Nå har eieren Maren Bina Aarstrand lagt ut et facebookinnlegg for å nå ut til dem som velger å skyte opp raketter utenom tildelt tid på nyttårsaften.

– Jeg skriver ikke dette for å få sympati eller at noen skal synes mer synd i meg enn noen andre. Jeg skriver det kanskje mest i bitterhet, og i ett håp om at noen andre slipper å oppleve det samme. Jeg ser mange som gruer seg til nyttårsaften.

Maren kommer i innlegget med en bønn om å huske på, samt å ta hensyn til at det er mange firbeinte venner som ikke takler rakettene så bra, og har valgt å dele sin historie. Slik at flere vil vente med rakettoppskytningen til rett tid.

– Kanskje de klarer å fortelle barna viktigheten av å vente. Jeg hadde verdens beste Tjorven – min aller beste venn, min kompanjong, min klippe, og min største glede. Mange vil nok ikke forstå den plassen hun hadde i livet mitt, men hun var den jeg hadde valgt å ta inn i livet mitt for å gi ubegrenset med kjærlighet, tid og omsorg. Hun var der når ingen andre var.

Kamp om livet

Hun beskriver Tjorven som en var hund. En hund som var litt engstelig og stresset. Men likevel så snill, tålmodig og kjærlig. Til tross for dette så var hun aldri redd på nyttårsaften. Familien hadde gode rutiner for at kvelden skulle bli fin for alle. Natt til lørdag, for seks uker siden, endret alt seg.

– Da var det noen som ville fyre opp noen raketter i festlig lag. Vi lå og sov, og var ikke forberedt. Naturligvis så ble Tjorven stressa resten av den natta, ettersom hun bråvåknet av smell midt på natta. Jeg tenkte at dette var naturlig og at dette ville gå over etter hvert.

Men det skjedde noe den natta. Tjorven fikk ikke til å sove mer, men hadde voldsomme angstanfall hver natt. Anfall hvor hun gikk helt i lås, og vandret hele natta.

-Det gikk ikke å oppnå kontakt med henne. Jeg fikk ikke lenger trygge min egen hund. Hun ville ikke være inntil meg. Hun ville ikke høre på meg. hun ville ikke se på meg. For henne ble nettene en kamp om livet.

Lyder ble farlige

De siste to ukene lå Maren på sofaen sammen med Tjorven. Leggerutinene måtte endres for å utsette panikkanfallene hennes. Med gardiner for vinduene, Tv og radio på, og lys i alle lampene, håpet hun at ting ville snu for Tjorven.

– Det gikk ikke bra. Tjorven krasjet i veggene, skrapet på alt av vegger og dører, og forsøkte også å glefse etter meg når jeg forsøkte å ta i henne. Vi prøvde både medisiner og andre tiltak uten effekt.

Anfallene som til nå hadde kommet på nattetid, begynte nå tidligere på dagen, og varte lengre. Tjorven ble aldri seg selv.

– Alle lyder var farlige og en potensiell trussel, og til slutt ble vi enige om å la henne slippe. Ingen kan fortelle meg at det ikke var rakettene som gjorde utslaget i dette tilfellet, og det fordi vi ikke fikk forberedt oss.

Hun ber innbyggerne på Helgeland om å være ett medmenneske og ett dyremenneske, og vente med rakettene til nyttårsaften etter klokken 18.

- I utgangspunktet burde dette ikke noe problem så lenge alle kan holde seg til reglene.. Men jeg syns jo kanskje at hvis alle hadde lagt penger i en fellesoppskytning så hadde jo det vært helt fantastisk. Tro for ett show det ville vært? Pluss at det hadde vært trygt for de på både to, og fire bein, sier hun til ISandnessjøen.

Ta hensyn

Maren ønsker ikke at en annen familie skal risikere å miste dyret sitt, bare fordi noen ikke klarer å vente. Tjorven fikk bare bli tre år.

- Kjære skatt – hvil deg nå, sier Maren Bina Aarstrand.

Walk Me - Sandnessjøen Hundelufting og Sofie Haraldsen, kommer på sin facebookside med fire gode tips til hvordan å planlegge og tilrettelegge for de firbeinte på nyttårsaften. Disse kan du lese her.

Kommentarer til denne saken